21η Απριλίου 1967 – Πραξικόπημα των συνταγματαρχών

Πενήντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, του στρατιωτικού κινήματος με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο που κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα, ανατρέποντας την Κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και επέβαλλε μια επτάχρονη δικτατορία.

Το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα σημαντικό τηλεοπτικό τεκμήριο, το οποίο φωτίζει την ιστορία του αντιδικτατορικού αγώνα-και ειδικότερα του αγώνα των γυναικών ενάντια στη Χούντα. Το ντοκιμαντέρ της σειράς «Γεννήθηκα Γυναίκα», παραγωγής 1983, περιλαμβάνει τις πολύτιμες μαρτυρίες Ελληνίδων που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, και βασανίστηκαν για την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών, οι οποίες φωτίζουν τις συγκλονιστικές στιγμές της σκοτεινής αυτής περιόδου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

Σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα το γυναικείο ζήτημα ως ιστορικό- κοινωνικό φαινόμενο με μαρτυρίες γυναικών. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον αντιδικτατορικό αγώνα των Ελληνίδων.

Γυναίκες που αγωνίστηκαν ενάντια στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών δίνουν τη δική τους μαρτυρία και αφηγούνται τις συγκλονιστικές εμπειρίες τους από τη δράση τους ενάντια στη Χούντα. Περιγράφουν πώς έζησαν τις πρώτες ώρες της κήρυξης του πραξικοπήματος την 21η Απριλίου 1967 και μιλούν για την οργάνωσή τους στον αντιδικτατορικό αγώνα, για τη ζωή στην παρανομία, τη σύλληψη, κράτηση, φυλάκιση, αλλά και τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν.  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα, την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κατάληψη και την εισβολή του τανκ.

Μιλούν στην εκπομπή οι αγωνίστριες: Τζένη Καραβέλη, Φώφη Λαζάρου, Στέλλα Χατζηνικολάου, Μαρία Καλλέργη, Ναννω Μπεκροδημήτρη, Ζωή Σβώλου-Βέη, Μαργαρίτα Γιαραλή, Αγγελική Ξύδη, Πέπη Ρηγοπούλου, Βαγγελιώ Μαμαλάκη. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό πλαισιώνει τις μαρτυρίες, ενώ ακούγονται αποσπάσματα από την «Κατάσταση Πολιορκίας» του Μίκη Θεοδωράκη (στίχοι:  Ρένα Χατζηδάκη).

 

Έτος παραγωγής: 1983

Σκηνοθεσία:

Ν.ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Δημοσιογραφική έρευνα:

ΠΕΛΛΗ ΚΕΦΑΛΑ- ΑΘΗΝΑ ΡΑΠΙΤΟΥ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS