31ο Διεθνές Συνέδριο Ολυμπιακών Αγώνων, 1934

Στις 16 Μαΐου 1934 ξεκίνησαν οι εργασίες του 31ου Διεθνούς Ολυμπιακού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τον εορτασμό των 40 χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Δείτε από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ τη σχετική ταινία, που γυρίστηκε από την εταιρεία ΝΤΑΓΚ ΦΙΛΜ των αδελφών Γαζιάδη.

31ο Διεθνές Συνέδριο Ολυμπιακών Αγώνων, 1934
(video)


Το 31ο Διεθνές Συνέδριο Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών από 16 έως 19 Μάϊου 1934. Στην ταινία παρακολουθούμε την άφιξη των αντιπροσώπων και άλλων επισήμων στην Ακαδημία Αθηνών, στις 16/5/1934. Ανάμεσα τους διακρίνονται ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Μάξιμος. Στη συνέχεια άγημα Ευζώνων αποδίδει τιμές καθώς προσέρχεται στην Ακαδημία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαϊμης, τον οποίο χαιρετούν  αξιωματούχοι της ΔΟΕ. Τέλος ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Κόμης Ανρί ντε Μπαγιέ Λατούρ ποζάρει στο φακό.

Παράλληλα, από 19 έως 20 Μαΐου 1934, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των 40 χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Συγκεκριμένα επρόκειτο για την επέτειο των 40 χρόνων από το συνέδριο που οργάνωσε το 1894 ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν στο Παρίσι, όπου ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δύο χρόνια αργότερα, το 1896, στην Αθήνα. Στις 19 Μάϊου 1934, στο πλαίσιο του εορτασμού, πραγματοποιείται στην Ακρόπολη η τελετή της στέψης των σημαιών. Μπροστά από τον Παρθενώνα παρατάσσονται Εύζωνοι που κρατούν τις σημαίες των 42 ολυμπιακών κρατών. Ακολουθεί απονομή μεταλλίων σε μέλη της ΔΟΕ. Στη συνέχεια, κοπέλες του Λυκείου Ελληνίδων, με αρχαιοπρεπή αμφίεση, στολίζουν με στεφάνια τις σημαίες και κατευθύνονται με τελετουργικές κινήσεις στο εσωτερικό του ναού. Οι Εύζωνοι με τις σημαίες αποχωρούν περνώντας μπροστά από τον κινηματογραφικό φακό. Ο επίσημος εορτασμός συνεχίζεται την επόμενη ημέρα (20/5/1934) στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Εύζωνοι παρελαύνουν στο στίβο κρατώντας τις σημαίες των ολυμπιακών κρατών, ενώ τα μέλη της ΔΟΕ παρακολουθούν παραταγμένα μέσα στο στίβο. Κατά την έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας μαθητική χορωδία ψάλλει τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων. Νέοι αθλητές ορκίζονται πριν από την αναπαράσταση του αρχαίου πεντάθλου. Στο στίβο, μπροστά από την ημικυκλική παράταξη των Ευζώνων με τις σημαίες, πλήθος νέων σχηματίζουν με τα σώματά τους τούς πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους.

Κινηματογράφηση: ΝΤΑΓΚ ΦΙΛΜ-Αφοί Γαζιάδη, 1934
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε., Διεύθυνση Μουσείου Αρχείου, 2007

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS