50 χρόνια Φεστιβάλ βιβλίου – 18 Σεπτεμβρίου

Το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, η μεγάλη γιορτή του βιβλίου, που εγκαινιάστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022,  «κλείνει τις πόρτες του» στο κοινό σήμερα 18 Σεπτεμβρίου. Το φετινό εμπλουτισμένο πρόγραμμα που εκπορεύτηκε από τον επετειακό χαρακτήρα του Φεστιβάλ χάρη στην πεντηκοστή του διοργάνωση, φιλοξένησε μια σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τίμησε παράλληλα τη μεγάλη συμβολή του ακαδημαϊκού και θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη για τα 10 χρόνια από τον θάνατό του.

Η Έκθεση Βιβλίου, ένας θεσμός ορόσημο συνυφασμένος επί πολλές δεκαετίες με την πολιτιστική ζωή της πόλης, δίνει την ευκαιρία για τη γνωριμία των συγγραφέων με το κοινό, για συζητήσεις με επίκαιρους θεματικούς άξονες, για τη γνωριμία με τον κόσμο των εκδοτών, των βιβλιοπωλών και διαπιστώσεις γύρω από την κίνηση του βιβλίου και το αναγνωστικό κοινό.

Σε μια τέτοια συζήτηση, που παραμένει επίκαιρη, μας εισάγει ένα ρεπορτάζ του 1978, από το Αρχείο της ΕΡΤ και την εκπομπή «Κάθε Σάββατο», μέσα στα περίπτερα της 7ης Πανελλήνιας Έκθεσης Βιβλίου στο Ζάππειο Μέγαρο:

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ Νο 52
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ  
(video)


Η εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή “Κάθε Σάββατο”, περιλαμβάνει ρεπορτάζ με θέμα το ελληνικό βιβλίο στο πλαίσιο της 7ης Πανελλήνιας Έκθεσης Βιβλίου που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, το 1978, από τις 8 ως τις 17 Δεκεμβρίου.

Σε περίπτερο της έκθεσης μιλούν, σε συνέντευξή τους στον δημοσιογράφο Κώστα Σερέζη, οι εκδότες Στρατής Φιλιππότης (1933-2019) και Βαγγέλης Λάζος (1939-2020), ιδρυτής των εκδόσεων «Δωδώνη», και ο βιβλιοδέτης Ανδρέας Γανιάρης (1926-2006) για τη διάδοση και την κυκλοφορία του βιβλίου, για την ιδιαίτερη ζήτηση για τη νεοελληνική λογοτεχνία εκείνη την εποχή σε σύγκριση με το πολιτικό βιβλίο και για το αναγνωστικό ενδιαφέρον του Έλληνα γενικά. Η συζήτηση περιστρέφεται στους τρόπους προβολής του ελληνικού βιβλίου και τη συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικά της τηλεόρασης. Ως μέτρα ευρύτερης διάδοσης του βιβλίου αναφέρονται, επίσης, οι ποιοτικές από αισθητικής πλευράς εκδόσεις και η συγκρότηση οργανωμένων βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα με έμφαση στις σχολικές βιβλιοθήκες. Ειδική αναφορά γίνεται στο παιδικό βιβλίο.

Έτος παραγωγής: 1978

Σκηνοθεσία: Ηλίας Μασούρας

Ρεπορτάζ: Κώστας Σερέζης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS