65 χρόνια Eurovision – 24 Μαΐου 1956

Το φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision γιορτάζει φέτος τα 65 χρόνια ιστορίας. Ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιήθηκε στο Λουγκάνο της Ελβετίας, στις 24 Μαΐου 1956. Η ιδέα για την πραγματοποίηση ενός πανευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού, όπως το Ιταλικό Φεστιβάλ Τραγουδιού του Σαν Ρέμο, γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (European Broadcasting Union-EBU) το 1955. Ο πρώτος διαγωνισμός ήταν προορισμένος για ραδιοφωνική μετάδοση, ωστόσο κάποιες τηλεοπτικές κάμερες υπήρχαν για την μαγνητοσκόπησή του. Τριάντα χώρες μετέδωσαν τον διαγωνισμό από τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά τους δίκτυα. Οι συμμετέχουσες χώρες ήταν μόλις 7, με νικήτρια να αναδεικνύεται η Ελβετία, με το τραγούδι “Refrain”, και ερμηνεύτρια την Lys Assia.

Με αφορμή την συμπλήρωση 65 ετών του θεσμού του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή «20 χρόνια Eurovision 1956-1976», η οποία προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 29/3/1977.

20 ΧΡΟΝΙΑ EUROVISION

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ 1956-1976    


Η Μακώ Γεωργιάδου παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για τα 20 χρόνια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Η εκπομπή ξεκινά με τη ερμηνεία του τραγουδιού που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πρώτο ευρωπαϊκό διαγωνισμό που διεξήχθη στο Λουγκάνο της Ελβετίας στις 24 Μαΐου 1956. Ερμηνεύτρια ήταν η Lys Assia και τίτλος του τραγουδιού ήταν “Refrain”. Ακολουθεί μια ανασκόπηση των τραγουδιών που κέρδισαν τα πρώτα βραβεία στις επόμενες διοργανώσεις: «Net Als Toen», από την Ολλανδέζα Corry Brokken το 1957 στη Φρακφούρτη, η γαλλική συμμετοχή «Dors, Mon Amour» από τον André Claveau το 1958 και το τραγούδι  από την Ολλανδία «Een Beetje» σε ερμηνεία της  Teddy Scholten (από το οποίο προβάλλεται ένα απόσπασμα).

Απαριθμούνται τα τραγούδια που διακρίθηκαν στους επόμενους διαγωνισμούς, από το 1959 έως το 1963. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο τραγούδι Non Ho l’Età” της νεαρής Ιταλίδας Gigliola Cinquetti, που κέρδισε την πρώτη θέση το 1964, στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη και στη συνέχεια αναφέρονται τα τραγούδια που βραβεύτηκαν στις επόμενες διοργανώσεις από το 1965 έως το 1967. Νικήτρια του διαγωνισμού του 1968 αναδείχθηκε η Ισπανίδα Massiel, με το τραγούδι “La, la, la”, η ερμηνεία του οποίου προβάλλεται.

Το 1969 μοιράζονται το πρώτο βραβείο 4 χώρες, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αγγλία και η Ισπανία. Προβάλλονται στην εκπομπή η ισπανική και ολλανδική συμμετοχή: η Salomé, με το τραγούδι “Vivo cantando” και η Lenny Kurh με το “De Troubadour”. Ακολουθεί η συμμετοχή της Ιρλανδίας, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό του 1970, με την νεαρή Dana να ερμηνεύει το τραγούδι “All kinds of Everything”.

Στη συνέχεια προβάλλονται τα τραγούδια που διακρίθηκαν στην πρώτη θέση του διαγωνισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1970: “Un banc, an arbre, une rue” (πρώτη θέση το 1971), με ερμηνεύτρια την Severine από το Μονακό, “Après toi”, με ερμηνεύτρια την Vicky Leandros-νικητήρια συμμετοχή του Λουξεμβούργου, το 1971, και η γαλλική συμμετοχή στον διαγωνισμό του 1973, με την Anne-Marie David και το τραγούδι “Tu te reconnaîtras”.

Ακολουθούν πλάνα από την ερμηνεία των Σουηδών Abba στο τραγούδι “Waterloo”, το οποίο κέρδισε τον διαγωνισμό το 1974, και από το τραγούδι “Ding-A-Dong”, του συγκροτήματος Teach-In-τη νικητήρια συμμετοχή της Ολλανδίας το 1975. Προβάλλονται πλάνα ακόμη από την αγγλική συμμετοχή στο διαγωνισμό του 1976, με το συγκρότημα Brotherhood of Man να ερμηνεύει το τραγούδι “Save your kisses for me”, το οποίο αναδείχθηκε πρώτο.Τα αφιέρωμα κλείνει με μια παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής στον επικείμενο διαγωνισμό του 1977-το τραγούδι «Μάθημα σολφέζ».

Παρουσίαση: ΜΑΚΩ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

Επιμέλεια: ΙΩΑΝΝΑ ΜΙΧΑΛΑΚΕΑ

Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΟΣ

Ημερομηνία προβολής εκπομπής: 29/3/1977

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS