90 χρόνια από τις πρώτες Δελφικές Εορτές, 9 Μαΐου 1927
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα 90 χρόνια από τη διοργάνωση των Α΄Δελφικών Εορτών στις 9 Μαΐου 1927, γεγονός που υπήρξε η υλοποίηση του οράματος του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού για τη συναδέλφωση των λαών με παγκόσμιο πνευματικό πυρήνα τους Δελφούς (Δελφική Ιδέα).
Στο αρχαίο θέατρο των Δελφών αναβίωσε το αρχαίο δράμα “Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη, στο ρόλο του Προμηθέα ο Γεώργιος Μπούρλος. Η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού ανέλαβε την σκηνοθεσία, τη διδασκαλία της μουσικής, τη χορογραφία και τα κοστούμια, εμπνευσμένα από παραστάσεις αγγείων της κλασικής εποχής τα οποία είχε υφάνει η ίδια. Η διοργάνωση των εορτών, οι οποίες διήρκεσαν δύο ημέρες, περιελάμβανε επίσης γυμνικούς αγώνες, λαϊκούς χορούς και έκθεση λαϊκής τέχνης. Οι Β΄Δελφικές Εορτές πραγματοποιήθηκαν το 1930, στο πρόγραμμα των οποίων περιλαμβανόταν εκτός από τον Προμηθέα Δεσμώτη και η παράσταση των Ικέτιδων του Αισχύλου.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ-ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1930
Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ-ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
(video)
Παραγωγή: Διεύθυνση Μουσείου-Αρχείου ΕΡΤ
Διάρκεια: 00:06:34
Δείτε ακόμη, φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επανάληψη της παράστασης του “Προμηθέα Δεσμώτη” κατά τη διάρκεια των Δεύτερων Δελφικών Εορτών τον Μάιο του 1930, όπως τα κατέγραψε ο φακός του φωτορεπόρτερ Πέτρου Πουλίδη. Οι συντελεστές της παράστασης-με κάποιες μικρές αντικαταστάσεις των ερμηνευτών-παρέμειναν οι ίδιοι, με μια σημαντική αλλαγή στη σκηνογραφία να λαμβάνει χώρα: στη θέση του βράχου του 1927 τοποθετήθηκε ένα τσιμεντένιο βάθρο με σκαλοπάτια και μια στήλη για την καθήλωση του Προμηθέα, που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Γεώργιος Κοντολέων.
Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr