90 χρόνια από τις πρώτες Δελφικές Εορτές, 9 Μαΐου 1927

Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα 90 χρόνια από τη διοργάνωση των Α΄Δελφικών Εορτών στις 9 Μαΐου 1927, γεγονός που υπήρξε η υλοποίηση του οράματος του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού για τη συναδέλφωση των λαών με παγκόσμιο πνευματικό πυρήνα τους Δελφούς (Δελφική Ιδέα).

Στο αρχαίο θέατρο των Δελφών αναβίωσε το αρχαίο δράμα “Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη, στο ρόλο του Προμηθέα ο Γεώργιος Μπούρλος. Η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού ανέλαβε την σκηνοθεσία, τη διδασκαλία της μουσικής, τη χορογραφία και τα κοστούμια, εμπνευσμένα από παραστάσεις αγγείων της κλασικής εποχής τα οποία είχε υφάνει η ίδια. Η διοργάνωση των εορτών, οι οποίες διήρκεσαν δύο ημέρες, περιελάμβανε επίσης γυμνικούς αγώνες, λαϊκούς χορούς και έκθεση λαϊκής τέχνης. Οι Β΄Δελφικές Εορτές πραγματοποιήθηκαν το 1930, στο πρόγραμμα των οποίων περιλαμβανόταν εκτός από τον Προμηθέα Δεσμώτη και η παράσταση των Ικέτιδων του Αισχύλου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ-ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1930

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ-ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

(video)

ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ – Παράσταση «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ» και Αθλητικοί Αγώνες (9-10/5/1927)
Σε κλειστό χώρο ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και η σύζυγός του Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, εμπνευστές των Δελφικών Εορτών ποζάρουν στον κινηματογραφικό φακό. Στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών νέοι με αρχαιοπρεπή ενδύματα και αναμμένους πυρσούς στα χέρια παρατάσσονται στα σκαλιά που οδηγούν στο Αρχαίο Θέατρο. Θεατές με ψάθινα καπέλα συνωστίζονται στα σκαλιά. Στο θέατρο ο Α. Σικελιανός εκφωνεί λόγο στο κοινό. Η διδασκαλία της παράστασης του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» ξεκινά. Στο σκηνικό που αναπαριστά βράχο ο Ήφαιστος καρφώνει τον Προμηθέα, τον οποίο συγκρατούν το Κράτος και η Βία. Ο χορός των Ωκεανίδων βγαίνει στη σκηνή με φόντο τον Προμηθέα πάνω στο βράχο. Κοντινά πλάνα των Ωκεανίδων. Η Ιώ με μάσκα ανεβαίνει στο βράχο και απευθύνεται στον Προμηθέα. Ακολουθούν και πάλι η είσοδος του χορού στη σκηνή και κοντινά πλάνα με τις τελετουργικές κινήσεις των Ωκεανίδων. Ο Ερμής ανεβαίνει στο βράχο και απευθύνεται στον Προμηθέα, ακολουθούμενος από το χορό των Ωκεανίδων. Κοντινό πλάνο του Προμηθέα στο βράχο και άποψη των θεατών που χειροκροτούν στις κερκίδες. Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας των εορτών νέοι με αρχαιοπρεπή ενδυμασία και πλήρη οπλισμό παρουσιάζουν επίδειξη πολεμικού χορού (πυρρίχιου) στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών. Ακολουθούν σκηνές από αγώνα δρόμου με τη συμμετοχή «οπλιτών» που κρατούν ασπίδες.

Παραγωγή: Διεύθυνση Μουσείου-Αρχείου ΕΡΤ

Διάρκεια: 00:06:34

Δείτε ακόμη, φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επανάληψη της παράστασης του “Προμηθέα Δεσμώτη” κατά τη διάρκεια των Δεύτερων Δελφικών Εορτών τον Μάιο του 1930, όπως τα κατέγραψε ο φακός του φωτορεπόρτερ Πέτρου Πουλίδη. Οι συντελεστές της παράστασης-με κάποιες μικρές αντικαταστάσεις των ερμηνευτών-παρέμειναν οι ίδιοι, με μια σημαντική αλλαγή στη σκηνογραφία να λαμβάνει χώρα: στη θέση του βράχου του 1927 τοποθετήθηκε ένα τσιμεντένιο βάθρο με σκαλοπάτια και μια στήλη για την καθήλωση του Προμηθέα, που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Γεώργιος Κοντολέων.

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS