90 χρόνια από το 31ο Διεθνές Ολυμπιακό Συνέδριο, 1934

Έχουν περάσει 90 χρόνια από την έναρξη του 31ου Διεθνούς Ολυμπιακού Συνεδρίου, το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Ακαδημία Αθηνών από τις 16 μέχρι τις 19 Μαΐου 1934. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός για τα σαράντα έτη από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων με μία τελετή στέψης των σημαιών στην Ακρόπολη και εορταστικές εκδηλώσεις και αναπαραστάσεις αρχαίων αθλητικών αγώνων στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο, στις 19 και 20 Μαΐου του 1934. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 90 ετών από τα γεγονότα αυτά παρουσιάζει πλούσιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό στο οποίο περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα αποσπάσματα των προαναφερθέντων εκδηλώσεων όπως αυτές καταγράφηκαν από τους αδερφούς Γαζιάδη.

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 1920-1940

31ο Διεθνές Ολυμπιακό συνέδριο και εορτασμός 40 ετών από την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων

Πρόκειται για παραγωγή του Μουσείου Αρχείου της ΕΡΤ με σπάνιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό παραγωγήw της ΝΤΑΓΚ ΦΙΛΜ και των αδερφών Γαζιάδη από επίκαιρα της περιόδου της δεκαετίας του 1930, με θέμα την έναρξη του 31ου Διεθνούς Ολυμπιακού Συνεδρίου στην Ακαδημία Αθηνών (16/5/1934) στην Ακαδημία Αθηνών και τον παράλληλο εορτασμό των 40 χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Παρακολουθούμε πλάνα της πρόσοψης του κτηρίου της Ακαδημίας και ακολούθως αντιπρόσωποι του συνεδρίου (31ο Διεθνές Ολυμπιακό Συνέδριο) και άλλοι επίσημοι αποβιβάζονται από αυτοκίνητα που έχουν σταματήσει μπροστά από το κτήριο. Μεταξύ των επισήμων διακρίνεται ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Μάξιμος. Άγημα Ευζώνων αποδίδει τιμές καθώς προσέρχεται στην Ακαδημία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης, τον οποίο χαιρετούν δια χειραψίας αξιωματούχοι της ΔΟΕ (Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής). Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Κόμης Ανρί Ντε Μπαγιέ Λατούρ ποζάρει στο φακό.

Ακολουθούν πλάνα από τον εορτασμό των 40 χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων (19-20/5/1934) και συγκεκριμένα πρόκειται για την επέτειο από το συνέδριο που οργάνωσε το 1894 ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν στο Παρίσι, όπου ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δύο χρόνια αργότερα, το 1896, στην Αθήνα. Προβάλλονται πλάνα από την Ακρόπολη όπου πραγματοποιείται η τελετή της στέψης των σημαιών (19/5/1934). Μπροστά από τον Παρθενώνα παρατάσσονται Εύζωνοι που κρατούν τις σημαίες των 42 ολυμπιακών κρατών. Ακολουθεί απονομή μεταλλίων σε μέλη της ΔΟΕ. Πίσω από τους Ευζώνους κοπέλες του Λυκείου των Ελληνίδων με αρχαιοπρεπή αμφίεση στολίζουν με στεφάνια τις σημαίες και κατευθύνονται με τελετουργικές κινήσεις στο εσωτερικό του ναού. Οι Εύζωνοι με τις σημαίες αποχωρούν περνώντας μπροστά από τον κινηματογραφικό φακό.

Αμέσως μετά παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τον επίσημο εορτασμό, ο οποίος συνεχίζεται την επόμενη ημέρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο (20/5/1934). Εύζωνοι παρελαύνουν στο στίβο κρατώντας τις σημαίες των ολυμπιακών κρατών, ενώ τα μέλη της ΔΟΕ παρακολουθούν παραταγμένα μέσα στο στίβο. Κατά την έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας μαθητική χορωδία ψάλλει τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων. Νέοι αθλητές ορκίζονται πριν από την αναπαράσταση του αρχαίου πεντάθλου. Στο στίβο, μπροστά από την ημικυκλική παράταξη των Ευζώνων με τις σημαίες, πλήθος νέων σχηματίζουν με τα σώματά τους τούς πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους.

Κινηματογράφηση: ΝΤΑΓΚ ΦΙΛΜ-Αφοί Γαζιάδη, 1934

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε., Διεύθυνση Μουσείου Αρχείου, 2007

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS