95 χρόνια από την πρώτη απονομή Βραβείων Όσκαρ – 16 Μαΐου 1929

Η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ πραγματοποιήθηκε πριν από 95 χρόνια, στις 16 Μαΐου 1929 από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία  δημιουργήθηκε το 1927 με πρωτοβουλία του Λουις Μπ. Μάγερ ιδιοκτήτη της Metro Goldwyh Mayer (MGM) και η αρχική σύνθεσή της περιελάμβανε επαγγελματίες από πέντε κλάδους της κινηματογραφικής παραγωγής: ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, τεχνικοί και παραγωγοί.  Τα μέλη της Ακαδημίας ψήφιζαν το συνάδελφο που θεωρούσαν ότι είχε διαπρέψει. Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν στις 16 Μαΐου του 1929, σε μια τελετή στο Blossom Room του ξενοδοχείου Roosevelt στο Χόλυγουντ, και αφορούσε τις ταινίες της περιόδου 1927-1928. Το πρώτο Όσκαρ καλύτερης ταινίας το κέρδισε το πολεμικό δράμα Wings, το οποίο κέρδισε και τα βραβεία για τα ειδικά εφέ. Η τελετή αναμεταδόθηκε για πρώτη φορά μέσω ραδιοφώνου το 1930 και τηλεοπτικώς το 1953 για να εξελιχθεί πολύ σύντομα σε ένα εξαιρετικά δημοφιλές ετήσιο γεγονός. Η ονομασία «Όσκαρ» για την τελετή βράβευσης και τα ίδια τα βραβεία χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1939. Η Ακαδημία σήμερα έχει περισσότερα από 5.500 μέλη τα οποία ψηφίζουν τους υποψηφίους. Συχνά διατυπώνονται αντιρρήσεις και ασκείται έντονη κριτική για τις επιλογές και το ρόλο της Ακαδημίας, αλλά και για τους λόγους ύπαρξης των Όσκαρ, ωστόσο τα βραβεία έχουν καθιερωθεί ως ανώτατη αναγνώριση στο πεδίο της κινηματογραφικής παραγωγής και εξακολουθούν να παρακολουθούνται με ενδιαφέρον από το τηλεοπτικό κοινό σε διεθνές επίπεδο. Εδώ ίσως να έγκειται και η πραγματική αποστολή των βραβείων Όσκαρ, δηλαδή η κατασκευή και η συντήρηση ενός ψυχαγωγικού μύθου που έχει καταφέρει να προσελκύει για δεκαετίες το ενδιαφέρον του κοινού σε όλο τον κόσμο, με απώτερο στόχο την προβολή και διαφήμιση των κινηματογραφικών παραγωγών του Χόλυγουντ.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 95 ετών από την πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ το 1929, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΡΙΜΕΪΚ

ΟΣΚΑΡ

(video)

Η δημοσιογράφος Ρένα Θεολογίδου παρουσιάζει στην εκπομπή «ΡΙΜΕΪΚ», παραγωγής 1998, ένα αφιέρωμα στα κινηματογραφικά βραβεία «Όσκαρ» και την τελετή απονομής τους. Γίνεται αναδρομή στη μακρά παρουσία τους, στον τρόπο επιλογής των ταινιών που διακρίνονται και βραβεύονται κάθε φορά, αλλά και στο προφίλ των μελών της ακαδημίας, τα οποία καθορίζουν τους νικητές με την ψήφο τους. Κριτικοί κινηματογράφου όπως ο Ανδρέας Τύρος, ο Βασίλης Ραφαηλίδης και ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης μιλούν για την επιτυχία και διάδοση του αμερικάνικου σινεμά, τα χαρακτηριστικά του, το ρόλο των συντεχνιών (ηθοποιών, σκηνοθετών, παραγωγών) και τη δυναμική τους, τα κριτήρια απονομής των βραβείων, τη μεγάλη τους απήχηση στο κοινό σε διεθνές επίπεδο. Γίνεται επίσης  αναφορά στα διάφορα κινηματογραφικά είδη, στα μηνύματα και το συμβολισμό τους, στη συσχέτισή τους με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Παράλληλα, ασκείται κριτική σε κάποιες βραβευμένες ταινίες, περιγράφονται οι αδυναμίες τους, η εξάρτησή τους από την εμπορικότητα και τη βιομηχανική λογική της παραγωγής τους, καθώς και η συχνή απουσία αισθητικής και ποιότητας σε αυτές. Η βραδιά απονομής των Όσκαρ έχει καταλήξει να αποτελεί μια λαμπερή εκδήλωση με μοναδικό γνώρισμα τις εμφανίσεις των γνωστών ηθοποιών και την επακόλουθη διαφήμιση των ταινιών στις οποίες εμφανίζονται. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται αποσπάσματα από βραβευμένες και μη ταινίες, που συμμετείχαν ή/και βραβεύτηκαν στην εκδήλωση αυτή, αλλά και αποσπάσματα από διαφορετικές τελετές απονομής βραβείων Όσκαρ.

Σκηνοθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ

Κείμενα – Παρουσίαση: ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ

Έτος παραγωγής: 1998

Για περισσότερα περιηγηθείτε στο https://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS