9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, 1969

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1969 άρχιζε στο νέο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου και η Eurovision πραγματοποιούσε την πρώτη ζωντανή μετάδοση από την Ελλάδα, μεταδίδοντας τους αγώνες. Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του 1969 παρείχε και τα τεχνικά μέσα που είχε ανάγκη η ελληνική τηλεόραση. Για την κάλυψη των αγώνων αποκτήθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ αυτοκίνητα εξωτερικών μεταδόσεων και video 2 ιντσών, τα οποία παραδόθηκαν μετά τους αγώνες στο ΕΙΡ.

Για πρώτη φορά Έλληνες τεχνικοί και τηλεοπτικά συνεργεία, μαζί με την παρουσία έμπειρων ξένων τεχνικών, έστελναν «ζωντανή εικόνα» στην Ευρώπη. Οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες μεταδόθηκαν από το κανάλι 11 του ΕΙΡ, και από το κανάλι 5 των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ) και οι Έλληνες τηλεθεατές απολάμβαναν το πρωτόγνωρο θέαμα της απευθείας παρακολούθησης των αγώνων. Ρεκόρ τηλεθέασης σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στις 20 Σεπτεμβρίου 1969, όταν στο κατάμεστο φαληρικό στάδιο, ο Χρήστος Παπανικολάου αγωνιζόταν για το χρυσό μετάλλιο του άλματος επί κοντώ, γεγονός που κατάφερε ο μεγάλος του αντίπαλος Ανατολικογερμανός Βόλφανγκ Νόρτβιγκ. Το μεγάλο αθλητικό γεγονός του 9ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου σχολίαζε από την τηλεόραση του ΕΙΡ ο Γιάννης Διακογιάννης και η περιγραφή των αγώνων γινόταν από τον ίδιο μαζί με τον Νίκο Γεωργόπουλο. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθούσε η αναμετάδοση κι άλλων σημαντικών αθλητικών γεγονότων.

Το Αρχείο της ΕΡΤ αποκατέστησε, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το σπάνιο τεκμήριο του 1969 με πλάνα από τη διεξαγωγή του 9ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου, όπως τα κατέγραψε το συνεργείο της Τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων:

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1969
ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ταινία επικαιρότητας με θέμα τους 9ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα, από τις 16 έως 21 Σεπτεμβρίου 1969, και πραγματοποιήθηκαν στο ανακαινισμένο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στον Πειραιά. Στο σπηκάζ, ο Στάθης Γαβάκης.


Περιλαμβάνονται πλάνα από την τελετή έναρξης των 9ων Πανευρωπαϊκών Αγώνων Στίβου στο στάδιο Καραϊσκάκη. Νέοι και νέες, μέλη χορευτικών συγκροτημάτων, ενδεδυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, παρελαύνουν στο στάδιο. Χιλιάδες θεατών συγκεντρωμένοι παρακολουθούν την παρέλαση των ομάδων των χωρών που έλαβαν μέρος. Τις πινακίδες των ομάδων κρατούν Κρητικοί βρακοφόροι. Τελευταία παρελαύνει η Ελλάδα με επικεφαλής έναν εύζωνα που κρατά την ελληνική σημαία. Οι σαλπιγκτές σαλπίζουν την έναρξη της τελετής, και ακολουθεί η έπαρση της Ευρωπαϊκής Σημαίας, η ανάκρουση του Ύμνου των Ευρωπαϊκών Αγώνων, κατόπιν η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και η ανάκρουση του Ελληνικού Ύμνου. Ο Έλληνας πρωταθλητής Χρήστος Παπανικολάου απαγγέλει τον όρκο των αθλητών. Παρακολουθούμε επίσης τα αγκυροβολημένα πλοία στον κόλπο του Φαλήρου που έριχναν κανονιοβολισμούς. Ακολουθεί η προσφώνηση των αθλητών και η κήρυξη της έναρξης των αγώνων, με χιλιάδες μπαλόνια να σκορπίζονται πάνω από το Στάδιο.

Στη συνέχεια, κάνοντας ανασκόπηση των σημαντικότερων στιγμών των Αγώνων, η ταινία παρουσιάζει τα αγωνίσματα της κάθε ημέρας ξεχωριστά, με την κάμερα να εστιάζει στους αθλητές που διακρίθηκαν στους τελικούς αγώνες. Αθλητές, άνδρες και γυναίκες, αγωνίζονται στη σφαιροβολία, στο βάδην, σε αγώνες δρόμους ταχύτητας, στο άλμα εις ύψος, στο άλμα επί κοντώ, ανάμεσα στους οποίους ο Χρήστος Παπανικολάου, στη δισκοβολία, στη σφυροβολία, σε αγώνες δρόμου μετ’ εμποδίων, στη ρίψη ακοντίου και στη σκυταλοδρομία, στο στάδιο Καραϊσκάκη, στο πλαίσιο των 9ων Πανευρωπαϊκών Αγώνων Στίβου. Ήδη η πρώτη ημέρα των Αγώνων μετρούσε τρία χρυσά μετάλλια στη Σοβιετική Ένωση, με τη Ρωσίδα Ναντέζντα Τσίζοβα να σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ανατολική Γερμανία, στη σφαιροβολία γυναικών, στο αγώνισμα βάδην 20.000 και τον δρόμο των 10.000 μέτρων αντίστοιχα. Στη διοργάνωση σημειώθηκαν συνολικά 7 παγκόσμια ρεκόρ.

Περιέχονται, τέλος, στιγμιότυπα από τον αγώνα μαραθωνίου δρόμου, επί της κλασικής διαδρομής, με τον οποίο έληξε το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού. Πλάνα του Βέλγου μαραθωνοδρόμου κ. Ρέηλαντς ο οποίος διέρχεται τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και του Βρετανού μαραθωνοδρόμου Ροντ Χίλλ που τερματίζει πρώτος στο στάδιο ενώ δεύτερος τερματίζει ο Ρέηλαντς. Ακουλουθεί η τελετή λήξης των Αγώνων, η απονομή των επάθλων στους νικητές του μαραθωνίου δρόμου, καθώς και η απονομή επάθλων στους καλύτερους ανακηρυχθέντες αθλητές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στον Ρώσο σφυροβόλο Μπόνταρτσουκ, στην Βρετανή αθλήτρια Λίλιαν Μπόουρντ και στον νικητή του άλματος επί κοντώ Ανατολικογερμανό Νόρτβιγκ. Κατά την τελετή λήξης, εμφανίζονται επίσης, παραδοσιακά συγκροτήματα που παρουσιάζουν ελληνικούς χορούς, ενώ Έλληνες και ξένοι αθλητές χορεύουν μαζί.

Παραγωγός: Υπηρεσία Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ)

Διάρκεια: 28’

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS