Αδαμάντιος Διαμαντής- 23 Ιανουαρίου 1900

Στις 23 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννηση του Αδαμάντιου Διαμαντή, ενός από τους πλέον σημαντικούς Κύπριους καλλιτέχνες. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τον σπουδαίο Κύπριο ζωγράφο παρουσιάζοντας την εκπομπή από το Αρχείο του ΡΙΚ:

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

(video)

Ντοκιμαντέρ με θέμα το μνημειώδες έργο του μεγάλου Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή «Ο Κόσμος της Κύπρου» το οποίο θεωρείται ίσως το σημαντικότερο του Κύπριου ζωγράφου. Πρόκειται για μια σύνθεση έντεκα τελάρων, συνολικού μήκους 17,5 μέτρων και ύψους 1,75, η οποία ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο 1967-1972. Ο ίδιος ο ζωγράφος μάς παρουσιάζει το έργο του και μάς μιλά για τον τρόπο με τον οποίο συνέλαβε την ιδέα και την υλοποίησε.

Η εκπομπή περιλαμβάνει επίσης συνέντευξη του Διαμαντή στον Κυριάκο Χαραλαμπίδη, στην οποία ο ζωγράφος μιλάει για το έργο και τη ζωή του, ενώ παρεμβάλλεται και βιογραφικό ρεπορτάζ. Ο Αδαμάντιος Διαμαντής αφηγείται τις περιπέτειες του έργου του “Ο Κόσμος της Κύπρου”, μιλάει για τη ζωγραφική, τη σχέση του με τον τόπο και τους ανθρώπους, παλαιότερα έργα του, αλλά και την πρόσφατη δουλειά του, δείγμα της οποίας αποκαλύπτει στον Κυριάκο Χαραλαμπίδη.

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κωνσταντινίδης

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Δείτε περισσότερα εδώ: https://archive.ert.gr/category/arxeio-rik/

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS