Άγγελος Δεληβορριάς – 24 Απριλίου 2018

Πριν από ένα χρόνο (24 Απριλίου 2018) έφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός, καθηγητής πανεπιστημίου και επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την τηλεοπτική του συνάντηση με τη Λένα Αρώνη στην εκπομπή:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ
(video)
Νέο

Στο απόσπασμα από την εκπομπή «Ημερολόγια», ο Άγγελος Δεληβορριάς υποδέχεται τη Λένα Αρώνη στο Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών. Η συζήτηση ξεκινά από τα μαθητικά του χρόνια και την επιλογή του να μην ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση και να γίνει πολιτικός μηχανικός, όπως ο παππούς, ο πατέρας και τα αδέλφια του, αλλά να στραφεί προς την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών. «Εγώ βρέθηκα, στο Γυμνάσιο τότε, σε μια περίοδο καθοριστική για τον αναπροσανατολισμό των ενδιαφερόντων μου. Ήταν προς τα μέσα της δεκαετίας του ’50, όταν επέστρεψαν στα σχολεία πάρα πολλοί από τους λαμπρούς εκείνους δασκάλους, που έως τότε βρίσκονταν στις εξορίες και τα ξερονήσια. Χάρη σε αυτούς στράφηκα προς την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών», εξηγεί ο ίδιος.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς μιλά για τη διαδρομή του από τη Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, από όπου παραιτήθηκε στις αρχές της δικτατορίας, στη Γερμανία και στη Γαλλία, για να επιστρέψει τελικά στην Ελλάδα και να αναλάβει το 1973 τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη. Αναφέρεται επίσης στις προτάσεις που έκανε στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου το 1975 για μια σειρά από αλλαγές, δράσεις, ενέργειες και αναπροσανατολισμούς. Όπως και στα εκπαιδευτικά προγράμματα, που ενέταξε εκείνος και στο όνειρό του που είδε να πραγματοποιείται, τη δημιουργία ενός δικτύου μουσείων διάσπαρτων στην Αθήνα. Τέλος μιλά για τη δομή του Μουσείου και τις αρχές στις οποίες στηρίζεται, τη συνεργασία με τους κρατικούς θεσμούς, ενώ παραδέχεται ότι δεν έχει σκεφτεί ποτέ τη ζωή του χωρίς Τέχνη.

Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου
Έτος παραγωγής: 2006

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS