Αλέκα Κατσέλη – 11 Σεπτεμβρίου 1994

Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατο της Αλέκας Κατσέλη, στις 11 Σεπτεμβρίου 1994. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της σπουδαίας ηθοποιού, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την παράσταση «Το ματς», που προβλήθηκε στο πλαίσιο του «Θεάτρου της Δευτέρας» το 1979.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΤΟ ΜΑΤΣ


H Αλέκα Κατσέλη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1917. Σπούδασε χορό στη Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης της Κούλας Πράτσικα και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Στην πολύχρονη καριέρα της συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη, το Κρατικό Θέατρου Βορείου Ελλάδος και με θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο έγινε το 1951 με την ταινία «Λύκαινα» της Μαρίνας Πλυτά. Το 1962 τιμήθηκε με το Β’ Βραβείο Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ερμηνεία της στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ηλέκτρα». Ακολούθησαν κι άλλοι σημαντικοί ρόλοι σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Παράλληλα ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, τη θεατρική μετάφραση, τη διδασκαλία, ενώ επί σειρά ετών υπήρξε ιέρεια και προθιέρεια στις τελετές αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η θεατρική παράσταση «Το ματς», του Γιώργου Μανιώτη, παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1978, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα. Την επόμενη χρονιά γυρίστηκε για την ΕΡΤ και προβλήθηκε στο πλαίσιο του Θεάτρου της Δευτέρας την 1η Οκτωβρίου 1979. Η Αλέκα Κατσέλη υποδύεται τη Μαρίτσα, ενώ πρωταγωνιστούν επίσης οι: Ιάκωβος Ψαρράς, Δάνης Κατρανίδης, Βαλεντίνη Μουτάφη, Βέρα Δεληγιάννη και Γιώργος Γεωργίου.
Τηλεσκηνοθεσία: Χρήστος Ράλλης

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS