Αλέξης Σεβαστάκης – 30 Ιουνίου 1999

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα, δικηγόρου και βουλευτή Αλέξη Σεβαστάκη, που έφυγε από τη ζωή στις 30 Ιουνίου 1999, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

(video)

Νέο

Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, στην οποία σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στη συγκεκριμένη εκπομπή, παραγωγής του 1982, αυτοβιογραφείται ο Σαμιώτης συγγραφέας και νομικός Αλέξης Σεβαστάκης.

Από το σπίτι του στη Σάμο, κι ενώ ο φακός της κάμερας καταγράφει εικόνες του νησιού, ο ίδιος μιλάει για τη ζωή του, τη δράση του και το συγγραφικό του έργο. Ο Αλέξης Σεβαστάκης γεννήθηκε το 1925 στα Σακουλέικα της Σάμου από γονείς αγρότες. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην αφήγησή του, μεταξύ άλλων, περιγράφει βιώματα των παιδικών του χρόνων και ανασύρει μνήμες από τις αφηγήσεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας ή την πολιτική διαίρεση Βενιζελικών και Κωνσταντινικών που δίχαζε το νησί. Το 1943 πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, αντάρτης στα βουνά της Σάμου, έφυγε στη Μέση Ανατολή και ύστερα από σύλληψη μεταφέρθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τη Ράφα και του Σουδάν.

Με την απελευθέρωση γυρίζει στη Σάμο, και διευθύνει την εφημερίδα “Ελεύθερη Σάμος”. Στην εκπομπή μιλάει για την πολιτική του δραστηριότητα, όταν το 1959 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στο νησί και από το 1961 και μετά πολιτεύτηκε με την ΕΔΑ θέτοντας βουλευτική υποψηφιότητα στη Σάμο. Την περίοδο 1964-1967 ήταν αντιδήμαρχος στο Καρλόβασι. Αναφέρεται, επίσης, στην εφημερίδα «Δημοκρατική» που εξέδιδε προδικτατορικά στη γενέτειρά του.

Το 1967 εξορίστηκε από το απριλιανό καθεστώς στη Γυάρο και στη Λέρο. Περιγράφει τους λόγους που ξεκίνησε το γράψιμο κατά την περίοδο εκτόπισής του στο Παρθένι της Λέρου, τότε που έγραψε το αστυνομικό μυθιστόρημα «Σφαγείο», όπως και τη σχέση του με τον Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος τον παρότρυνε να δημοσιεύσει τα πρώτα του διηγήματα. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο βιβλίο του «Το Αντάρτικο Ιππικό της Θεσσαλίας» το οποίο εκδόθηκε το 1978.

Μιλάει τέλος για τα θεατρικά του έργα και τη συνεργασία του με τον Κάρολο Κουν. Το 1970 έγραψε τα μονόπρακτα “Πολιορκία Α” και “Πολιορκία Β”, τα οποία ανέβηκαν από το “Θέατρο Τέχνης” σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν (1978). Το θεατρικό του έργο “Κατάθεση” ανέβηκε το 1981 στο “Θέατρο του Πειραιά”, ενώ το “Ταξίδι Εργασίας” το 1982 στο “Δωδεκανησιακό Θέατρο”.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm στο οποίο είναι αποτυπωμένο το ντοκιμαντέρ, συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS