Άλκη Ζέη – 27 Φεβρουαρίου 2020

Δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος στις 27 Φεβρουαρίου από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η Άλκη Ζέη. Πολυβραβευμένη και πολυμεταφρασμένη πεζογράφος, η Αλκη Ζέη, αποτελεί την πρέσβειρα της ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά. Το «Καπλάνι της βιτρίνας», το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε ένα έργο-σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία, ενώ «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» αποτελεί ένα από τα διαχρονικά ευπώλητα ελληνικά βιβλία, με πολλές επανεκδόσεις και μεταφράσεις. Ακολούθησαν μια σειρά από παιδικά μυθιστορήματα όπως τα «Κοντά στις ράγες», «Ο Θείος Πλάτων», «Μια Κυριακή του Απρίλη», όπως επίσης και το πρώτο της έργο για ενήλικες «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Η ‘Αλκη Ζέη, γεννημένη το 1925 στην Αθήνα, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Έζησε από το 1954 έως το 1964 μαζί με τον σύζυγό της θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου στη Σοβιετική Ένωση, επέστρεψε στην Ελλάδα μέχρι το 1967, οπότε και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι μέχρι την πτώση της Δικτατορίας. Έφυγε από τη ζωή στις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τον θάνατο της σπουδαίας πεζογράφου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα εξαιρετικό τηλεοπτικό πορτραίτο της Άλκης Ζέη, όπως καταγράφηκε το 1985 από τη σκηνοθέτιδα Φρίντα Λιάππα, για τη σειρά εκπομπών «Γυναικεία Πορτραίτα». 

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

ΑΛΚΗ ΖΕΗ 


Η Άλκη Ζέη περιγράφει τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησε τα βιώματά της καθώς έγραφε το δημοφιλές εφηβικό μυθιστόρημα «Το καπλάνι της βιτρίνας» όταν ζούσε στη Μόσχα και περιγράφει πώς εκδόθηκε το βιβλίο. Στη συνέχεια μιλά  για το βιβλίο της “Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου’’ και μοιράζεται στιγμές από την αντιστασιακή της δράση και τη δημιουργία παιδικού κουκλοθεάτρου στα χρόνια της Κατοχής. Κάνει λόγο για τη λογοκρισία που υπέστησαν τα βιβλία της την περίοδο της δικτατορίας και για το ενδιαφέρον των παιδιών για εφηβικά και παιδικά μυθιστορήματα. 

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, διαβάζει η ίδια και μια μικρή μαθήτρια, αποσπάσματα από τα βιβλία της.

Έτος παραγωγής: 1985

Σενάριο-σκηνοθεσία:

Φρίντα Λιάππα

Η ψηφιοποίηση της εκπομπής έγινε από το πρωτότυπο κινηματογραφικό φιλμ 16mm. 

Τεκμηρίωση εκπομπής:

Δαμιανός Αγραβαράς

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS