Άλκης Αλκαίος – 10 Δεκεμβρίου 2012

Έξι χρόνια πριν, στις 10 Δεκεμβρίου 2012, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ποιητής-στιχουργός Άλκης Αλκαίος. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα μοναδικό ντοκουμέντο με τη συνομιλία του Άλκη Αλκαίου με τον Θάνο Μικρούτσικο το 1990, από την σειρά “Η Περιπέτεια ενός Ποιήματος”. Η συνεργασία των δύο δημιουργών ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και συνεχίστηκε επί πολλά χρόνια, με δίσκους ορόσημα στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού όπως, το “Εμπάργκο” (1982) και “Στου Αιώνα Την Παράγκα” (1996).

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ

ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ

(video)
Νέο

Σειρά μουσικών εκπομπών που αναφέρεται στη μελοποιημένη ποίηση, με θέμα το έργο ενός ποιητή κάθε φορά και τη μελοποίηση κύκλου ποιημάτων του από συγκεκριμένο συνθέτη. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στον ποιητή και στιχουργό Άλκη Αλκαίο και στη συνεργασία του με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο.  Παρουσιάζει μέρος από την πορεία του στο χώρο της δισκογραφίας που αφορά στη συνεργασία του με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και ειδικότερα στον δίσκο «Εμπάργκο» (1982). Ο ποιητής Άλκης Αλκαίος (πραγματικό όνομα Βαγγέλης Λιάρος) μιλάει για τη γνωριμία του με τον συνθέτη στα τέλη της δεκαετίας του ’70 που σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας μακράς και γόνιμης μεταξύ τους συνεργασίας.

Οι δυο δημιουργοί συνομιλούν και αναφέρονται στο κλίμα και στις συνθήκες της εποχής μέσα από την οποία προέκυψε το 1982 η δισκογραφική δουλειά «Εμπάργκο», έργο σταθμό στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, βασισμένο σε ποιήματα του Α. Αλκαίου. Ο Θάνος Μικρούτσικος σχολιάζει μεταξύ άλλων τη σχέση ποίησης-τραγουδιού και την αποδοχή του εν λόγω δίσκου από το κοινό στο πέρασμα των χρόνων.Στη διάρκεια της εκπομπής ερμηνεύουν τραγούδια από τον δίσκο «Εμπάργκο» οι Θάνος Μικρούτσικος, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς και Βλάσης Μπονάτσος, όπως τα: «Κακόηθες Μελάνωμα» «Ερωτικό (Με μια πιρόγα)», «Πρωινή ή Βραδινή Σερενάτα», και «Σκάντζα».

Έτος παραγωγής: 1990

Σενάριο-σκηνοθεσία: Αντώνης Κόκκινος

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS