Άλλεν Γκίσμπεργκ (Allen Ginsberg) – 5 Απριλίου 1997

Ο  Αμερικανός ποιητής Άλλεν Γκίνσμπεργκ (Irwin Allen Ginsberg) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος των μπιτ (Beat). Γεννήθηκε το 1926 στο Νιου Τζέρσεϊ και από μικρός χάρη στο ενδιαφέρον του πατέρα του ο οποίος ήταν δάσκαλος και ποιητής, αλλά και της μητέρας του, επίσης δασκάλα και μέλος του αμερικάνικου κομμουνιστικού κόμματος, ήρθε σε επαφή με τα γράμματα, την ποίηση αλλά και τη συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα. Από μικρή ηλικία ο Γκίνσμπεργκ γράφει, επιστολές, άρθρα και ποιήματα σε εφημερίδες, ενώ το 1943 ξεκινάει νομικές σπουδές με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Εκεί έρχεται σε επαφή με τους μελλοντικούς συγγραφείς της γενιάς μπιτ όπως οι Τζακ Κέρουακ και Γουίλιαμ Μπάροουζ.  Τον Οκτώβριο του 1955, ο Γκίνσμπεργκ απαγγέλει δημόσια τμήμα του ποιήματός του «Ουρλιαχτό» στην Six Gallery του Σαν Φρανσίσκο και ο εκδότης Λώρενς Φερλινγκέττι, αναλαμβάνει να δημοσιεύσει το έργο του, στον εκδοτικό του οίκο City Lights. Θα πραγματοποιήσει μια σειρά από ταξίδια μαζί με τον ποιητή Πίτερ Ορλόφσκι στο Παρίσι, στην Ταγγέρη, στο Μεξικό, στο Περού, στην Ελλάδα, στην Αφρική και στην Ινδία, όπου θα παραμείνει και για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα επιδοθεί σε μια θρησκευτική και φιλοσοφική αναζήτηση για να ασπαστεί τελικά τον βουδισμό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ συμμετείχε ενεργά στο αντιπολεμικό κίνημα, ενώ κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980 διατήρησε έντονη πολιτική και ακτιβιστική δράση συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, ενάντια στα πυρηνικά όπλα και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Από τα ποιήματά του γνωστότερα είναι τα Ουρλιαχτό (Howl), Καντίς (Kaddish) και Αμερική (America). Υπήρξε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων και το 1986 έγινε επίτιμος καθηγητής φιλολογίας στο Κολέγιο του Μπρούκλιν. Έφυγε από τη ζωή στις 5 Απριλίου 1997.

Το Αρχείο της ΕΡΤ για την επέτειο από το θάνατο του Ginsberg παρουσιάζει την εκπομπή:

“ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ”

ALLEN GINSBERG

(Video)

Ο Αμερικάνος ποιητής Άλλεν Γκίνσμπεργκ (Allen Ginsberg) μιλά στην εκπομπή “Στα Μονοπάτια Της Σκέψης” για την ποίηση, τη ζωή και το έργο του. Αναφέρεται στο περιεχόμενο και τους στόχους του κινήματος των BEAT.  Ειδικότερα, ο Άλλεν Γκίνσμπεργκ μιλάει για το έργο του και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το ποιητικό μέτρο. Αναφέρεται στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και της τότε Fyrom, σχετικά με την ονομασία του γειτονικού κράτους, τις απόψεις των εκφραστών του κινήματος των Beat, το βουδισμό και την επαφή του ιδίου με αυτόν, τις σχέσεις τους με τα ναρκωτικά, το έργο του Κέρουακ, τις διώξεις που υπέστησαν στις ΗΠΑ και τον αγώνα τους εναντίον της λογοκρισίας, τα όρια και τις συνέπειες της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου στο σύγχρονο κόσμο αλλά και το ρόλο των επιστημόνων. Θυμάται και αναφέρει τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, όπως και την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα. Μιλά για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και την πρώτη του συμμετοχή σε αντιπολεμική διαδήλωση. Αναλύει τις απόψεις του για την τηλεόραση με ιδιαίτερη αναφορά στη σέρβικη, την κροάτικη και την αμερικάνικη τηλεόραση. Τέλος, μιλά για τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη  (πληθυσμιακό, περιβαλλοντικό, λειψυδρία) και το ρόλο της ποίησης στο σύγχρονο κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρακολουθούμε τον Γκίνσμπεργκ να ερμηνεύει έργα του όπως τα ποιήματα-τραγούδια «Το μπλουζ του πατέρα θανάτου», «Οδηγίες Για Διαλογισμό», το ποίημα «Σεξουαλική ψυχοπάθεια», το κείμενο «Ο σφιγκτήρας», όπως τα παρουσίασε το φθινόπωρο του 1993 στην Αθήνα, καλεσμένος του περιοδικού “Ρεύματα”.

Σκηνοθέτης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΠΙΡΗΣ

Ιδέα εκπομπής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ

Έτος παραγωγής:1994

Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS