Αλμπέρτο Τζακομέττι – 11 Ιανουαρίου 1966

Ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα, ο Ελβετός Αλμπέρτο Τζακομέττι (Alberto Giacometti), αφήνει την τελευταία του πνοή στις 11 Ιανουαρίου 1966.

Γεννημένος στην Ελβετία το 1901 και από το 1922 εγκατεστημένος στο Παρίσι, ο Τζακομέττι στρέφεται αρχικά στον σουρρεαλισμό, επικεντρώνοντας στη συνέχεια το ενδιαφέρον του στο ανθρώπινο σώμα-με τις  χαρακτηριστικές επιμήκεις, αποστεωμένες γλυπτές φιγούρες του να γίνονται διάσημες.

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου γλύπτη παρουσιάζει ένα απόσπασμα από την πολιτιστική εκπομπή «Τέχνη και Πολιτισμός» του 1990.

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ALBERTO GIACOMETTI,  ΓΛΥΠΤΑ- ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Νέο

Σύντομο αφιέρωμα στον σπουδαίο γλύπτη στο πλαίσιο της πολιτιστικής εκπομπής «Τέχνη και Πολιτισμός» με αφορμή την έκθεση που έλαβε χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα  το 1990. Η έκθεση οργανώθηκε από τα μορφωτικά τμήματα της ελβετικής και της γαλλικής πρεσβείας και παρουσιάστηκαν έξι γλυπτά έργα-πέντε της περιόδου 1955-1960 και ένα του 1928, 25 λιθογραφίες από την ενότητα «Το Παρίσι δίχως τέλος», καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό (περίπου 150 φωτογραφίες), ενώ απουσιάζουν-όπως επισημαίνεται- δείγματα της σουρρεαλιστικής περιόδου, αλλά και τα-πιο γνωστά- έργα της τελευταίας περιόδου του καλλιτέχνη. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από το ίδρυμα Τζακομέττι, το ίδρυμα Maeght και το Μουσείο Teriade. Στην εκπομπή μιλάει ο Α’ Σύμβουλος της Ελβετικής πρεσβείας Ροδόλφος Ίμχοφ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία επικεντρώνεται τη διοργάνωση της έκθεσης στην Αθήνα, επισημαίνεται η απουσία έργων σε λάδι καθώς και οι δυσκολίες που υπήρχαν για την μεταφορά και παρουσίαση των έργων αυτών στην Αθήνα. Τέλος, γίνεται αναφορά στην τελευταία μεγάλη έκθεση του Τζακομέττι που έλαβε χώρα στην Ελβετία το 1986.

Δημοσιογραφική επιμέλεια:

Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν

Σκηνοθεσία:

Μιχάλης Λυκούδης

Υπεύθυνος εκπομπής:

Σπύρος Κατσίμης

Παραγωγός:

Σταύρος Στρατηγάκος

Παραγωγή:

1990

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS