Αμαλία Φλέμινγκ- 26 Φεβρουαρίου 1986

Στις 26 Φεβρουαρίου 1986, έφυγε από τη ζωή η Αμαλία Φλέμινγκ. Γιατρός, σύζυγος του Νομπελίστα μικροβιολόγου-εφευρέτη της πενικιλίνης- Αλεξάντερ Φλέμινγκ, πολιτικός και αγωνίστρια  με έντονη αντιδικτατορική δράση.

Τιμώντας τη μνήμη της σημαντικής προσωπικότητας των επιστημών αλλά και της πολιτικής, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα ρεπορτάζ από την ενημερωτική εκπομπή επικαιρότητας του ΕΙΡΤ «Ρεπόρτερς» του 1975, που περιλαμβάνει τη συνέντευξη της Αμαλίας Φλέμινγκ.

ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ


Συνέντευξη της Αμαλίας Φλέμινγκ στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λιμπερόπουλο. Η συνέντευξη λαμβάνει χώρα στο μικρό διαμέρισμα, όπου διέμενε η Φλέμινγκ κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, όπου και συνελήφθη στις 14 Νοεμβρίου 1971.

Η Α.Φλέμινγκ μιλά για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης μιας πορείας ειρήνης στην Κύπρο, με στόχο να βοηθήσουν τις Ελληνοκύπριες να επιστρέψουν στις εστίες τους, εφαρμόζοντας το σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η πορεία ειρήνης προς την Αμμόχωστο, στην οποία θα λάβουν μέρος εκτός από τις Ελληνοκύπριες, εκπρόσωποι γυναικείων σωματείων από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες πρωτοστατούν και πολλές επώνυμες προσωπικότητες, όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Φρανσουάζ Σαγκαν, κ. ά., θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου 1975.

H Α.Φλέμινγκ μιλά ακόμη, για το συνέδριο γυναικείων σωματείων που διοργανώνεται λίγες ημέρες πριν την πορεία (στις 18 Απριλίου) στην Κύπρο, στο οποίο η ίδια θα εκφωνήσει ομιλία. Τέλος, λόγος γίνεται και για τον σύζυγό της, Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ, Νομπελίστα της Φυσιολογίας και Ιατρικής, ευεργέτη της ανθρωπότητας για την ανακάλυψη της πενικιλίνης.

Ημερομηνία προβολής της εκπομπής: 18/4/1975.

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS