Ανασκόπηση του θεσμού των Επιδαυρίων – 1978

Με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη κλείνει το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου στις 20 Αυγούστου και με την αφορμή αυτή το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή “Θεατρική Εβδομάδα” που πριν από 44 ακριβώς χρόνια ενημέρωνε το κοινό για τη καταληκτήρια παράσταση του Φεστιβάλ Επιδαύρου 1978 και παρουσίαζε μια ανασκόπηση του θεσμού των Επιδαυρίων μέσα από αφηγήσεις των κατοίκων του Λυγουριού και της Παλαιάς Επιδαύρου.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΙΩΝ

(video)

Ενημερωτική πολιτιστική εκπομπή της ΕΡΤ των ετών 1977-1980 με θέμα την εβδομαδιαία θεατρική δραστηριότητα, που επιμελείται και παρουσιάζει η Δανάη Στρατηγάκη. Η συγκεκριμένη εκπομπή επιχειρεί μια ανασκόπηση του θεσμού των Επιδαυρίων με την ευκαιρία της λήξης του Φεστιβάλ Επιδαύρου ’78.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής γίνεται αναφορά στην παράσταση «Νεφέλες» του Αριστοφάνη που ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου. Ο Γιώργος Ρεμούνδος μιλάει για την υπόθεση του έργου του Αριστοφάνη και την παρουσίασή του στην ελληνική σκηνή, για τη σκηνοθεσία της παράστασης και για τους συντελεστές. Ειδική μνεία κάνει στον πρωταγωνιστή Θύμιο Καρακατσάνη (Στρεψιάδης) ο οποίος συνεργαζόταν για πρώτη φορά με το ΚΒΘΕ στις Νεφέλες» όπου διακρίθηκε για την ερμηνεία του. Προβάλλεται πλάνο από την σκηνή και τα σκηνικά της παράστασης.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται μια σύντομη αναδρομή σε πρόσωπα και γεγονότα του Φεστιβάλ, με την ευκαιρία της λήξης των Επιδαυρίων του 1978. Περιέχονται συνεντεύξεις απλοϊκών χωρικών του Λυγουριού και της Παλαιάς Επιδαύρου, οι οποίοι θυμούνται με συγκίνηση τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, πριν από την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, καθώς και γνωστά ή άγνωστα περιστατικά από τον πρώτο καιρό του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Στην εκπομπή μιλάει ο ιδιοκτήτης του πρώτου ξενοδοχείου στην Επίδαυρο ενώ κάτοικοι της Παλαιάς Επιδαύρου περιγράφουν επίσης πώς το Φεστιβάλ συνέβαλε στην ανάπτυξη του χωριού τους. Στη διάρκεια του ρεπορτάζ δίνονται πληροφορίες για το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, ιστορικά στοιχεία της περιοχής ενώ γίνεται αναφορά και στις ανασκαφές του αρχαιολόγου Παναγή Καββαδία, που ξεκίνησαν το 1881 και έφεραν στο φως το αρχαίο θέατρο.

Προβάλλονται στιγμιότυπα από παραστάσεις αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Επιδαύρου 1978, όπως «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, «Βάκχες» του Ευριπίδη. Περιέχεται στιγμιότυπο από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Φοίνισσες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Α. Μινωτή, (σκηνογραφία-ενδυματολογία: Δ. Φωτόπουλος, χορογραφία: Μαρία Χορς, σύνθεση: Μ. Θεοδωράκης). Προβάλλεται αρχειακό φωτογραφικό υλικό με μεγάλες πρωταγωνίστριες του αρχαίου δράματος. Ακούγεται η φωνή της Κατίνας Παξινού ως Ηλέκτρα του Σοφοκλή.

Κείμενα-επιμέλεια-παρουσίαση: Δανάη Στρατηγάκη

Σκηνοθεσία: Κ. Κατσαρόπουλος

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 25 Αυγούστου 1978

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS