Η ανταρσία του Α/Τ “ΒΕΛΟΣ” – 25 Μαΐου 1973

Δείτε από τη σειρά ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΟΥΣ

(video)

Η εκπομπή φωτίζει τα ιστορικά γεγονότα του κινήματος του Ναυτικού εναντίον της δικτατορίας και το χρονικό της ανταρσίας του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» που κατέφυγε το 1973 στην Ιταλία όπου ο κυβερνήτης, οι αξιωματικοί και το πλήρωμα ζήτησαν πολιτικό άσυλο, καταγγέλλοντας τους συνταγματάρχες και το καθεστώς, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον όλου του κόσμου στη χούντα.

Αξιωματικοί που πήραν μέρος στην ανταρσία διηγούνται λεπτομέρειες για τις πρώτες τους ενέργειες το 1968 για την δημιουργία κινήματος κατά της δικτατορίας, για τις προθέσεις τους, τα μέλη του κινήματος, τα σχέδιά τους, τόσο για την απαγωγή του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ όσο και για την κατάληψη της Κρήτης, τις πρώτες στιγμές στο Φιουμιτσίνο αλλά και την κατάληξη της ανταρσίας.

Κατά την διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται πλάνα από την πρώτη αναμετάδοση της είδησης για την ανταρσία του αντιτορπιλικού από την ιταλική τηλεόραση καθώς και πλάνα από την στιγμή της αποβίβασης των αξιωματικών στο Φιουμιτσίνο. Έτος παραγωγής: 2002

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS