ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ “ΘΕΙΑ ΛΕΝΑ”

Από το Αρχείο Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ

(audio 1)
Απόσπασμα από ραδιοφωνική εκπομπή του ΕΙΡ του 1966, αφιερωμένη στη συγγραφέα και παραγωγό ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΕΤΑΞΑ για τα 30 χρόνια προσφοράς της στον τομέα της παιδικής ψυχαγωγίας και διαπαιδαγώγησης. Μεταδόθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα το 1966.

Ακούμε ηχητικό απόσπασμα με τη φωνή του Μιχάλη Γιαννακάκου, διευθυντή της πειραματικής τότε τηλεόρασης του ΕΙΡ -μέχρι το 1966, διευθυντή μελετών του ραδιοφώνου- ο οποίος προλογίζει την επετειακή εκπομπή.

Ακολουθεί, η λογοτέχνης Γεωργία Ταρσούλη, προϊσταμένη του τμήματος θεάτρου του ΕΙΡ (1944-1968), η οποία αναφέρεται στη δράση και το έργο της αγαπημένης παιδαγωγού. Η Αντιγόνη Μεταξά-Κροντηρά, ίδρυσε το 1933 το Θέατρο του Παιδιού αποτελώντας την πρώτη συστηματική προσπάθεια για την καθιέρωση παιδικού θεάτρου. Αργότερα, θα εισάγει το παιδικό θέατρο στο νεοσύστατο ραδιόφωνο εγκαινιάζοντας την πρώτη παιδική εκπομπή. Προϊσταμένη της Ώρας του Παιδιού (1942-1965) συνέδεσε τη φωνή της με το όνομα της “Θείας Λένας” μέσα από ποικιλία εκπομπών που συντρόφευαν τους μικρούς ακροατές: επισκέψεις στα σχολεία με τον θίασο της Παιδικής Ώρας, ραδιοφωνικά μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον Σπύρο Βασιλείου, εκθέσεις παιδικού σχεδίου, οργάνωση πανελλήνιου διαγωνισμού παραμυθιού, “Κυριακές της Θείας Λένας” όπου μια φορά το μήνα οργάνωνε ψυχαγωγικό πρόγραμμα για τα παιδιά στους ραδιοθαλάμους του ΕΙΡ στο Ζάππειο κ.ά. Περιγράφεται μεταξύ άλλων η δράση της στην περίοδο της Κατοχής και η συνδρομή της στα ελληνόπουλα, μέσα από το ραδιόφωνο,εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

Το Δεκέμβριο του 1965 η αγαπημένη Θεία Λένα των λιλιπούτειων ακροατών τιμήθηκε με ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συμβολή της στην ανάδειξη της παιδικής λογοτεχνίας και για το σύνολο του έργου της.

Τέλος, ακούμε απόσπασμα με τη φωνή της ίδιας της Αντιγόνης Μεταξά στο πλαίσιο του αφιερώματος της 30χρονης προσφοράς της.

(audio 2)
Απόσπασμα ραδιοφωνικής παιδικής εκπομπής του ΕΙΡ με την Αντιγόνη Μεταξά, «Η θεία Λένα στα μικρά παιδιά», που μεταδιδόταν από το Εθνικό Πρόγραμμα. Το απόσπασμα προέρχεται από το επετειακό cd της ΕΡΤ που εκδόθηκε το 1988 με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Για περισσότερα, περιηγηθείτε στο http://archive.ert.gr