Άντονι Κουίν – 3 Ιουνίου 2001

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του ηθοποιού Άντονι Κουίν, που έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιουνίου 2001, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει δύο ταινίες Επικαίρων, παραγωγής 1964, από την άφιξη του στην Ελλάδα και από τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς».

ΕΝΑΣ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ…

(video)
Νέο

Ήταν 13 Φεβρουαρίου 1964, όταν ο Άντονι Κουίν, έφτασε σιδηροδρομικώς στην Αθήνα για τα γυρίσματα της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» (Zorba the Greek). Εκτός από τον σκηνοθέτη της ταινίας, Μιχάλη Κακογιάννη, στο πλευρό του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή η Ισραηλινή συγγραφέας Γιαέλ Νταγιάν και πλήθος συνεργατών της μεγάλης αυτής κινηματογραφικής παραγωγής. Τον διάσημο ηθοποιό συνόδευε στο ταξίδι του ο γιος του.

Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ο φακός των Επικαίρων εντόπισε τον ηθοποιό στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην παραλία του Σταυρού να χορεύει συρτάκι μαζί με τον Άλαν Μπέιτς, υπό τις οδηγίες του Μιχάλη Κακογιάννη. Κατέγραψε επίσης τις χαλαρές στιγμές των ηθοποιών και του κινηματογραφικού συνεργείου, που σταμάτησαν για λίγο τα γυρίσματα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ανάμεσα τους και η Λίλα Κέντροβα, που υποδύθηκε την Μαντάμ Ορτάνς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία «Αλέξης Ζορμπάς», που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», τιμήθηκε με τρία Όσκαρ, ενώ πρωταγωνιστούν επίσης η Ειρήνη Παππά, ο Γιώργος Φούντας, η Ελένη Ανουσάκη, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Τάκης Εμμανουήλ, η Άννα Κυριακού, ο Γιώργος Βογιατζής κά.

Παραγωγή: Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS