Αντώνης Καλογιάννης – 11 Φεβρουαρίου 2021

Ο σημαντικός Έλληνας τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης έφυγε από τη ζωή στις 11 Φεβρουαρίου 2021. Γεννημένος το 1940, συνεργάστηκε σε συναυλίες από το 1966 με τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το 1967 με τη Μαρία Φαραντούρη έδωσαν σειρά συναυλιών στο πλαίσιο του αγώνα κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Στη δεκαετία του 70 ο Καλογιάννης εμφανίστηκε σε μπουάτ στην Πλάκα. Στο σύνολο της πορείας του συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα όπως οι Μίμης Πλέσσας, Μάριος Τόκας, Αργύρης Κουνάδης, Σταύρος Ξαρχάκος ενώ τραγούδησε ποίηση και στίχους των Σικελιανού, Ρίτσου, Σεφέρη, Λειβαδίτη και άλλων σημαντικών Ελλήνων δημιουργών. Τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή του ήταν μεταξύ άλλων τα “Άνοιξε το παράθυρο”, “‘Ομορφή μου Κατερίνα”, “Χόρεψέ με”, “Αννούλα του χιονιά”, “Θα σε ξαναβρώ στους μπαξέδες” κ.α.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ εμφάνιση του Καλογιάννη το 1988 στην εκπομπή:

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Πρόκειται για σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών που αναπαριστά την ατμόσφαιρα ενός ελληνικού καφενείου με παρουσιαστές τον ηθοποιό Βασίλη Τσιβιλίκα, τον συνθέτη και μαέστρο Μίμη Πλέσσα και τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη και καλεσμένους από τον καλλιτεχνικό χώρο.
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο και ειδικότερα στο μουσικό τμήμα της εκπομπής ο Πλέσσας υποδέχεται τον Καλογιάννη που με συνοδεία μουσικών και των φωνητικών της Αγγελικής Γαΐτη με την οποία εμφανιζόταν εκείνη την περίοδο, ερμηνεύει τα τραγούδια «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» (Θεοδωράκης/ Καμπανέλλης), «Αχ! ας έβρισκα τα λόγια» (από τη συνεργασία Πλέσσα και Δημήτρη Χριστοδούλου στο άλμπουμ Για μια σταγόνα αλάτι), «Ο Μέτοικος» (Μουστακί/ Χριστοδούλου), “Μάζεψε τα παραγάδια” (από τη συνεργασία Πλέσσα και Δημήτρη Χριστοδούλου στο άλμπουμ  Τα τραγούδια της γειτονιάς). Ενδιάμεσα των τραγουδιών ο Καλογιάννης μιλά για το ερωτικό και το πολιτικό στοιχείο στη δουλειά του αλλά  και για το πώς επιλέγει τα τραγούδια του αλλά και για τη συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη.

Τηλεσκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας
Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης

Δείτε περισσότερα: http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS