Απελευθέρωση της Αθήνας – 12 Οκτωβρίου 1944

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

(video)

Ντοκιμαντέρ με θέμα την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την πόλη της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944. Προηγείται ιστορική αναδρομή στα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την περίοδο της Κατοχής, με αναφορά στα κατοχικά δάνεια και την οικονομική αφαίμαξη που επέβαλαν οι Ναζί στην Ελλάδα.

Ακόμη, γίνεται λόγος στη συγκρότηση των πολιτικών και των στρατιωτικών αντιστασιακών οργανώσεων και στη σύσταση της Π.Ε.Ε.Α., της Κυβέρνησης του Βουνού. Ακολούθως, στις διαβουλεύσεις που γίνονταν προς εξεύρεση πολιτικής λύσης σχετικά με τη διακυβέρνηση της Ελλάδας μετά την απελευθέρωσή της, και τις τελικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν (Διάσκεψη Λιβάνου, Συμφωνία Καζέρτας). Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ μοναδικός επιζών, μέλος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας αναφέρεται στην κρίση μεταξύ Κυβέρνησης του Καΐρου και Κυβέρνησης του Βουνού και στο ρόλο των ξένων συμμάχων. Τα γεγονότα της διάσκεψης της Καζέρτας αφηγείται ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ, νομικός και διπλωματικός σύμβουλος Γενικού Αρχηγείου του ΕΛΑΣ.

Επίσης, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, παρουσιάζονται οι προσπάθειες που έγιναν μεταξύ Γερμανών και αντιστασιακών οργανώσεων για απρόσκοπτη αποχώρηση των πρώτων από την Αθήνα. Μιλούν ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΤΣΑΚΗΣ, καπετάνιος του ΕΛΑΣ Αθηνών, ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΚΑΤΣΩΤΑΣ, στρατιωτικός διοικητής Αθηνών και ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ, νομικός  σύμβουλος και γραμματέας αρχιεπισκόπου ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ.

Μνήμες από τις ημέρες της Απελευθέρωσης αφηγούνται η ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ, μέλος αντιστασιακής οργάνωσης νεολαίας, ο ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΟΣ, μέλος Πολιτικού Γραφείου ΚΚΕ, και ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ επικεφαλής τιμητικού αποσπάσματος ΕΛΑΣ. Παράλληλα προβάλλονται πλάνα αρχείου στα οποία αποτυπώνονται οι αυθόρμητοι λαϊκοί πανηγυρισμοί των Αθηναίων για την Απελευθέρωση, καθώς και οι επίσημες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με την επιστροφή της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στις 18/12/1944.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Σερντάρης. Έτος παραγωγής: 2007.

Δείτε επίσης εικόνες από την Απελευθέρωση της Αθήνας, μια επιλογή από το Φωτογραφικό Αρχείο της ΕΡΤ.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS