Απελευθέρωση των Ιωαννίνων- 21 Φεβρουαρίου 1913

Ο αγώνας για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων υπήρξε η σημαντικότερη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των ελληνικών και οθωμανικών δυνάμεων στο μέτωπο της Ηπείρου, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912-18 Μαΐου 1913). Οι πολεμικές επιχειρήσεις διήρκησαν σχεδόν τρεις μήνες. Οι οθωμανικές δυνάμεις του Εσσάτ Πασά παραδόθηκαν τελικά στον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, που ηγούνταν των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, στις 21 Φεβρουαρίου 1913.

Με την αφορμή αυτή, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Στο χώρο της ιστορίας», αφιερωμένο στο ιστορικό αυτό γεγονός.

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1913, μέσα από ντοκουμέντα της εποχής.

Η εκπομπή ξεκινά με αναφορά στην έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και την  είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη, με παράλληλα προβολή αρχειακού υλικού από την είσοδο του στρατού στην πόλη.

Γίνεται λόγος για τις ελληνικές δυνάμεις στο μέτωπο της Ηπείρου κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και τις πρώτες νίκες του στρατεύματος  που οδήγησαν σε μια στρατηγική θέση για την κατάληψη της ηπειρωτικής πρωτεύουσας-με την προέλαση, όμως,  του ελληνικού στρατού να ανακόπτεται στην περιοχή του Μπιζανίου. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η προετοιμασία των ελληνικών δυνάμεων για την επίθεση στο Μπιζάνι, οι δύο αποτυχημένες επιθέσεις, και η τρίτη-επιτυχημένη- επίθεση στις 20 Φεβρουαρίου 1913, η οποία οδήγησε στη συνέχεια και στην παράδοση των οθωμανικών δυνάμεων του Εσσάτ Πασά στον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων από τον ελληνικό στρατό. Παράλληλα, λόγος γίνεται και για τις διπλωματικές μάχες στο Λονδίνο-στο μέτωπο της ειρηνευτικής διάσκεψης μεταξύ των Συμμάχων και της Τουρκίας  αλλά και στο μέτωπο Κυβερνήσεως και Θρόνου.

Η αφήγηση πλαισιώνεται από πλούσιο αρχειακό κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό της περιόδου, ενώ σε μια δραματοποιημένη αφήγηση, παρουσιάζονται αποσπάσματα από το ημερολόγιο της συζύγου του Γάλλου Πρόξενου στα Γιάννενα Γκυ Σαντεπλέρ (G.Chantepleure) με τίτλο «Τα Ιωάννινα πολιορκημένα», και το ημερολόγιο του Δ.Καμπάνη από το πολεμικό μέτωπο, με τίτλο «Αναμνήσεις του πολέμου και της ειρήνης», στο οποίο περιγράφεται μέρα-μέρα η καθημερινή ζωή των στρατιωτών στο μέτωπο. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κώστας Καποδίστριας και Σήβη Σιδέρη.

Σενάριο-σκηνοθεσία:

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ

Ομάδα CINE GROUP

Έτος παραγωγής: 1985

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS