Αποκριά με τη Δόμνα Σαμίου

Στις 10 Μαρτίου 2012 “έφυγε” από τη ζωή η σπουδαία ερμηνεύτρια Δόμνα Σαμίου, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην έρευνα και τη διάσωση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Ανάμεσα στα δημοτικά τραγούδια που αποθησαύρισε, σημαντική θέση κατέχουν τα αποκριάτικα. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της και με αφορμή τη γιορτή της Αποκριάς, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΡΟΒΑ

“ΑΠΟΨΕ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΗΑ”

(video)
Νέο

Μουσική εκπομπή της Λιλάντας Λυκιαρδοπούλου με θέμα τα τραγούδια της Αποκριάς. Με αφορμή το εορταστικό κλίμα της Αποκριάς, η λαϊκή μουσικός και δασκάλα του δημοτικού τραγουδιού Δόμνα Σαμίου μας παρουσιάζει παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα. Ερμηνεύει τα τραγούδια: «Όταν πήγα κυρά μου στον χασάπη», «Γέρασα μωρέ παιδιά», «Κλώσσα τα πουλιά», «Παντρεύουνε τον κόκκορα», «Μια γριά μπαμπόγρια», «Ένας γέρος ηρκουντάνε», «Στης ακρίβειας τον καιρό», «Λεμονάκι μυρωδάτο».  Η Δόμνα Σαμίου μιλάει στην εκπομπή για τα θέματα των σκωπτικών ή αθυρόστομων τραγουδιών, συνυφασμένων με το αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Εμφανίζονται επίσης, ο κρητικός λυράρης Αντώνης Περιστέρης και ο λαουτιέρης Δημήτρης Σκουλάς οι οποίοι ερμηνεύουν σατυρικές μαντινάδες στο πνεύμα των εορτών. Παράλληλα, η Μελίνα Τανάγρη και ο Γιάννης Παλαμίδας μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας με τραγούδια του κεφιού και του γλεντιού που ακούγονταν στις πόλεις την Αποκριά, όπως, «Να το πάρεις το κορίτσι», «Ακόμα ένα ποτηράκι», «Σαν το κρασί δεν είσαι εσύ», «Εγώ θα σ’ αγαπώ». Παίζουν οι μουσικοί: Τάκης Χαρίτος, πιάνο, Αλέκος Αραπάκης, βιολί, Πέτρος Αθανασόπουλος-Καλύβας, κλαρίνο, Κώστας Φιλιππίδης, λαούτο, Μιχάλης Κλαπάκης, τουμπελέκι και Θεολόγος Γρύλλης, τσαμπούνα.

Έτος παραγωγής: 1988

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ζερβάκης

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS