ΑΡΧΕΙΑ ΕΡΤ – ΡΙΚ. Έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ – 1η Απριλίου 1955

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) την 1η/04/1955 παρουσιάζει το ψηφιοποιημένο ντοκιμαντέρ του Αρχείου του ΡΙΚ:

Η ΕΟΚΑ ΣΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ – ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΜΙΘΙΑΣ

(video)

Ντοκιμαντέρ για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Βρετανών κατά την διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59.

Στα κρατητήρια αυτά κρατήθηκαν τρεις περίπου χιλιάδες άνθρωποι χωρίς δίκη, μόνο με την υποψία ότι ήταν μέλη οργάνωσης που σκόπευε στην ανατροπή της Κυβέρνησης της αποικίας της Κύπρου. Η χωρίς δίκη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας, ο περιορισμός και η κράτηση κάτω από συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές ήταν ανάμεσα στα καταπιεστικά μέτρα που εφάρμοσε η αποικιοκρατία, για περιστολή της δράσης της ΕΟΚΑ και για κάμψη του αγώνα. Τα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς ήταν το μεγαλύτερο από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως που λειτούργησαν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου και τα μόνα που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα. Τελευταία γίνεται προσπάθεια αναστήλωσης και αναπαλαίωσης του ιστορικού αυτού χώρου και να μετατροπής του σε μουσείο. Στην ταινία καταγράφεται ο τρόπος ζωής και το φρόνημα των κρατουμένων καθώς και οι δραπετεύσεις και εξεγέρσεις στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς.

1998, Διάρκεια: 50’

Η ανάρτηση του προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS