Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος – 3 Αυγούστου 1977

40 χρόνια από το θάνατο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ΄. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και σας προτείνει την εκπομπή:

ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ

(video)

Εκπομπή της σειράς επιμορφωτικών ντοκιμαντέρ «ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ» αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο για τα 10 χρόνια από το θάνατό του, η οποία προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 3 Αυγούστου 1987.

Μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν προσωπικά, καθώς και φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα σκιαγραφείται η ζωή και το πορτρέτο του ηγέτη της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακάριου. Συγγενείς και συνεργάτες του αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του με κεντρική αφηγήτρια την αδελφή του Μαρία Μούσκου-Χατζηκλεάνθους ενόσω η εκπομπή παρακολουθεί σημαντικούς σταθμούς της πορείας του: ξεκινώντας από τα νεανικά του χρόνια, την ένταξή του ως δόκιμου μοναχού στην Μονή Κύκκου, τις σπουδές του στην Αθήνα, τα χρόνια που υπηρέτησε ως διάκονος στον ναό της Αγίας Ειρήνης της Αιόλου, καθώς και την πολιτική του δράση ως πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και εθνικού ηγέτη του Ελλήνων του νησιού, μέχρι το θάνατό του.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού μιλάει για τη σύνδεση της προσωπικότητας του Μακάριου με τον αγώνα για ανεξαρτησία της Κύπρου και την επιρροή που ασκούσε στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Επίσης, για τη διεθνή παρουσία του και την ένταξη της Κύπρου στο κίνημα των Αδεσμεύτων. Ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου Τάσος Παπαδόπουλος κάνει λόγο για τη σύνθεση της κυβέρνησης μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Για την προσωπικότητά του μιλούν ακόμη ο πρόεδρος ΔΗΣΥ Γλαύκος Κληρίδης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Βάσος Λυσαρίδης. Περιλαμβάνεται επίσης, η αφήγηση του συνεργάτη του Πρωτοπρεσβύτερου Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου για την περίοδο των μηνών της εξορίας του από τους Άγγλους στις Σεϊχέλες ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου σχετικά με τη συνομιλία του με τον Μακάριο λίγες ώρες πριν το πραξικόπημα της Χούντας για την ανατροπή του το 1974. Ο Αδάμος Χαρίτωνος που έλαβε μέρος σε δολοφονική επίθεση κατά του Μακάριου στη διάρκεια της Χούντας, καταθέτει τη δική του μαρτυρία. Μιλούν επίσης, ο υπαρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας και προσωπικός του σωματοφύλακας Νίκος Θρασυβούλου, ο τουρκοκύπριος, πρώην κοινοτάρχης Ναϊμ Χαμίτ, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Νίκος Μουσιούτας, η ποιήτρια και μουσικός Μαργαρίτα Δαλμάτη, καθώς και ο υφυπουργός παρά τω προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας Πάτροκλος Σταύρου. Τις αφηγήσεις πλαισιώνουν πλάνα αρχείου, υλικό από τις ταινίες των Β. Ιωαννίδη «Μακάριος. Η μεγάλη πορεία» (1977) και Α. Ροδίτη –Μ. Γεωργιάδη «Λευκωσία», καθώς επίσης και ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Μακάριου.

Έρευνα-ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βενάρδος

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος

Έτος παραγωγής: 1987

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS