Αρλέτα – 8 Αυγούστου 2017

”  Ό,τι γίνεται της μόδας λέω να θεωρείται απολεσθέν. “

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον θάνατο της τραγουδίστριας, τραγουδοποιού και ζωγράφου Αρλέτας, στις 8 Αυγούστου 2017, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο από την εκπομπή:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

(video)

Το «Μονόγραμμα» είναι σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό χώρο. Η σειρά χαρακτηρίστηκε ως “εθνικό αρχείο της Ελλάδας” καθώς τα επεισόδια είναι μοναδικά οπτικοακουστικά τεκμήρια της ζωής και του έργου των καλεσμένων.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο η Αρλέτα αυτοβιογραφείται, μέσα από πληροφορίες για την καταγωγή της, την οικογένειά της, τα παιδικά και σχολικά της χρόνια. Μιλά για τον πρώτο της δίσκο, για τις μπουάτ, τη φοίτησή της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, για την υγεία της, αλλά και για την εμπειρία της με το κοινό και τα τραγούδια της που αφορούν στην πόλη της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αρλέτα ξεκαθαρίζει τη σχέση της με τις μπουάτ ενώ δίνει και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με  την κουλτούρα γύρω από αυτές και με την εξέλιξή τους. Θεωρεί πως όταν έγιναν της μόδας ξεκίνησε και η καθωδική τους πορεία.

Ακούγονται αποσπάσματα από αγαπημένα  τραγούδια όπως τα  «Μη μιλάς άλλο για αγάπη», «Μια φορά θυμάμαι», «Τα ήσυχα βράδια», «Ο Κυρ Μιχάλης» με τον Ζωρζ Μουστακί κ.α.,  ενώ με τον Ηλία Κατελάνο στην κιθάρα η Αρλέτα ερμηνεύει «Τα μικρά παιδιά» , «Η μπαλάντα του πάρκου» και «Το μπαρ το ναυάγιο». Ακόμη, το επεισόδιο περιλαμβάνει πλάνα από τον μουσικό χώρο Half Note Jazz Club και συγκεκριμένα από ζωντανή εμφάνιση της Αρλέτας με τη Φωτεινή Βελεσιώτου στις 31/03/2016 όπου παρουσιάζονται τα τραγούδια «Το καφενείο» και «Αγάπη μου (Φαίδρα)».

Παρουσιάζονται ακόμη ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες της Αρλέτας και της οικογένειάς της, εξώφυλλα και άλλα τεκμήρια σχετικά με το έργο της.

Αξιοποιήθηκαν αποσπάσματα από τις εκπομπές: «Μουσική βραδιά: νέο κύμα» με το Γιώργο Παπαστεφάνου, σε τηλεοπτική σκηνοθεσία Σταμάτη Χονδρογιάννη και «Μουσική βραδιά: Ζωρζ Μουστακί» με τον Παπαστεφάνου σε τηλεοπτική σκηνοθεσία Κώστα Περπερίδη, από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Σκηνοθεσία:  Χρίστος Ακρίδας

Έρευνα και παραγωγή: Γιώργος Σγουράκης

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού

Επιμέλεια φωτογραφικού υλικού: Ζωή Παπανικολάου

Χρονολογία παραγωγής:  2016

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS