Αττίκ – 29 Αυγούστου 1944

Φέτος συμπληρώνονται 77 χρόνια από το θάνατο του Αττίκ, στις 29 Αυγούστου 1944. Ο Κλέων Τριανταφύλλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, υπήρξε συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής των τραγουδιών του κι ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές του 20ου αιώνα. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΟΔΟΣ ΑΤΤΙΚ
(video)


Πολλοί δρόμοι πήραν το όνομα του Αττίκ. Ένας από αυτούς, στον οποίο μας ξεναγεί η παρουσιάστρια της εκπομπής Θεοδώρα Βαρδαξή, βρίσκεται στην Καλλιτεχνούπολη της Αττικής. Παράλληλα μιλούν για τον Αττίκ ο συνθέτης Δαυίδ Ναχμίας, η ηθοποιός Άννα Καλουτά, η τραγουδίστρια Ελίζα Μαρέλλι, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις που είχαν παραχωρήσει στην εκπομπή «Ιχνηλάτες» η τραγουδίστρια Δανάη Στρατηγοπούλου και η ανιψιά του Πέλεια Τριανταφύλλου-Τζαρτίλη. Μέσα από τις μαρτυρίες τους ξεδιπλώνονται η ζωή του σημαντικού δημιουργού και οι κυριότεροι σταθμοί της καριέρας του, όπως το Παρίσι όπου βίωσε τις πρώτες μεγάλες καλλιτεχνικές του στιγμές, η επιστροφή του στην Ελλάδα και η δημιουργία της Μάντρας του Αττίκ, ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για την εποχή του. Μιλούν επίσης για τους έρωτες της ζωής του, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα τραγούδια του και τις δύσκολες στιγμές που έζησε στην Κατοχή, που τον οδήγησαν στην τραγική απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή του.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούμε το τραγούδι του «Ζητάτε να σας πω», ερμηνευμένο από τη Νένα Βενετσάνου, προβάλλεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό, όπως και αποσπάσματα από την ταινία «Χειροκροτήματα» (1944) του Γιώργου Τζαβέλλα, στην οποία πρωταγωνίστησε λίγο πριν από τον θάνατό του, ενώ τραγούδια του ερμηνεύει η Μαρία Κανελλοπούλου, με τον Δαυίδ Ναχμία να τη συνοδεύει στο πιάνο.

Παρουσίαση: Θεοδώρα Βαρδαξή
Σενάριο-κείμενα: Κώστας Παπαπέτρος
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τέμπος
Έτος παραγωγής: 2009

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS