Χρήστος Χαιρόπουλος – 8 Οκτωβρίου 1992

Συνθέτης, δημοσιογράφος, αλλά και συγγραφέας, ο Χρήστος Χαιρόπουλος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 1992. Γεννήθηκε τον Μάιο του 1909 και υπήρξε ένας από τους γνησιότερους εκπροσώπους της ρομαντικής Αθήνας του Μεσοπολέμου, στα γράμματα αλλά και τη μουσική. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία ήδη από νεαρή ηλικία, και υπήρξε τακτικός συνεργάτης πολλών εφημερίδων και περιοδικών από το 1923 έως το τέλος της ζωής του, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να γράφει οπερέτες και επιθεωρησιακά νούμερα, καθώς και τη μουσική τους. Συνέθεσε πλήθος τραγουδιών που έμειναν στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του Χρήστου Χαιρόπουλου, το Αρχείο της ΕΡΤ θυμάται την τηλεοπτική παρουσία του στην εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού «Πορτραίτο της Πέμπτης» (1977), μέσα από το μεταγενέστερο επεισόδιο της σειράς “Εκπομπές που αγάπησα”.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σειρά εκπομπών στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον μουσικοσυνθέτη Χρήστο Χαιρόπουλο, μέσα από την παλαιότερη εκπομπή της σειράς “Πορτραίτο της Πέμπτης”.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή ο Φρέντυ Γερμανός θυμάται το παλαιότερο αφιέρωμα της σειράς  της «Πορτραίτο της Πέμπτης» (1977) στον μουσικοσυνθέτη Χρήστο Χαιρόπουλο. Στο σπάνιο εκείνο αφιέρωμα στην 50χρονη διαδρομή του Χρήστου Χαιρόπουλου στο ελληνικό πεντάγραμμο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικότερα τραγούδια του από πέντε, νέους τότε, ερμηνευτές, με τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο, ενώ παράλληλα ο ίδιος φωτίζει κατά τη διάρκεια της συζήτησης την ιστορία του κάθε τραγουδιού, μεταφέροντας άγνωστα περιστατικά από την πολύχρονη καριέρα του.

Η εκπομπή ξεκινά με την είσοδο του συνθέτη στο στούντιο, ενώ ακούγεται το κλασικό τραγούδι του «Γυναίκες γυναίκες». Ο Χρήστος Χαιρόπουλος υποδέχεται μαζί με τον Φρέντυ Γερμανό τους τραγουδιστές Ελπίδα, Πασχάλη, Λήδα, Μαρίνα και Μαριάννα Τόλη, μασκαρεμένους, για τις ανάγκες της εκπομπής, μέσα στο κλίμα του Καρναβαλιού.

Το πρώτο τραγούδι που παρουσιάζεται είναι το «Γυναίκες- γυναίκες», πρώτα σε παλαιότερη εκτέλεση από την Πάολα, το οποίο στη συνέχεια ερμηνεύει η Μαριάννα Τόλη, με τον συνθέτη στο πιάνο. Ακολουθεί η ερμηνεία του Πασχάλη στο τραγούδι «Η ψαροπούλα», και στη συνέχεια παρουσιάζεται το τραγούδι «Έλα γι’ απόψε μόνο γι’ απόψε», σε ερμηνεία της Ελπίδας. Το τραγούδι «Δεν πειράζει» ερμηνεύει η Μαρίνα και τέλος, παρουσιάζεται το τραγούδι «Της φαντασίας ο καράβι» σε στίχους Αιμίλιου Σαββίδη από τη Λήδα. Το αφιέρωμα για τα 50 χρόνια του Χρήστου Χαιρόπουλου κλείνει με τους πέντε ερμηνευτές να τραγουδούν «Αγαπημένε μας χρόνια πολλά», τραγούδι το οποίο, όπως αποκαλύπτει ο συνθέτης, έγραψε μια παραμονή Πρωτοχρονιάς κατ’ εντολή της Δανάης Στρατηγοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται παλαιότερες εκτελέσεις των τραγουδιών του από την Πάολα (Νικολέσκο), την Στέλλα Γκρέκα, την Κάκια Μένδρη και την Δανάη Στρατηγοπούλου.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης

Προβολή εκπομπής: 27/02/1994

Δείτε περισσότερα: https://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS