Χρόνια πολλά, Ελένη Καραΐνδρου!

Η Ελένη Καραΐνδρου, η μεγάλη Ελληνίδα συνθέτρια, γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1941, στο ορεινό χωριό Τείχιο Φωκίδας. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τη μουσική, ξεκινώντας σπουδές στο πιάνο. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές της στην εθνομουσικολογία, την ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα με τη Μεταπολίτευση, κυκλοφόρησε η πρώτη της δισκογραφική δουλειά «Η Μεγάλη Αγρυπνία», με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη και έγραψε τις πρώτες κινηματογραφικές συνθέσεις (ντοκιμαντέρ «Πολεμόντα», σκηνοθεσία Δ.Μαυρίκιος, και «Το χρονικό μιας Κυριακής» του Τάκη Κανελλόπουλου). Το 1982 η Ελένη Καραΐνδρου γνωρίζει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τον οποίο θα συνεργαστεί συνολικά σε οκτώ ταινίες του. Το πολυβραβευμένο μουσικό της έργο περιλαμβάνει, εκτός από τη μουσική για 22 κινηματογραφικές ταινίες, μουσική για το θέατρο, όπως επίσης και για τηλεοπτικές σειρές (όπως για παράδειγμα οι «Γαλήνη», «Λωξάντρα», «Πατούχας», «Το 10» κ.ά.)

Η κορυφαία Ελληνίδα συνθέτρια βραβεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο στα World Soundtrack Awards που διοργανώνει το Φεστιβάλ της Γάνδης στο Βέλγιο με το Lifetime Achievement Award-σπουδαίο διεθνές βραβείο για έναν κινηματογραφικό συνθέτη- για το σύνολο του έργου της στην κινηματογραφική μουσική.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την συνέντευξη που είχε δώσει η συνθέτρια το 2007 στη δημοσιογράφο Λένα Αρώνη, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ημερολόγια».

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ


Η Ελένη Καραΐνδρου δίνει στη Λένα Αρώνη μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μιλώντας με ιδιαίτερη απλότητα για την ζωή, την καλλιτεχνική της πορεία και το έργο της. Η συζήτηση ξεκινά με αφετηρία τα παιδικά της χρόνια στο χωριό Τείχιο Φωκίδας και την πρώτη της επαφή με τη μουσική. Γίνεται λόγος για τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο, τον πρώτο της γάμο, αλλά και την εγκατάστασή της στο Παρίσι την περίοδο της Δικτατορίας. Αναφορά γίνεται στον δίσκο «Μεγάλη Αγρυπνία» που έγραψε για τη Μαρία Φαραντούρη.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται στη συνεργασία της με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με πρώτη μουσική σύνθεση για την ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα» και συνολικά μουσική για οκτώ ταινίες, αλλά και για τα δέκα μουσικά θέματα που συνέθεσε για την τηλεοπτική σειρά «Το 10», τηλεοπτική μεταφορά του λογοτεχνικού έργου του Μ.Καραγάτση. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην δισκογραφική εταιρία ECM και τον ιδρυτή της Μanfred Eicher. Σχολιάζεται, ακόμη, ο μικρός αριθμός συναυλιών που δίνει. Η συνθέτρια παίζει στο πιάνο, στο σπίτι της, δικές της συνθέσεις.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, μιλούν για την Ελένη Καραΐνδρου η Μαρία Φαραντούρη, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Παρασκευάς Καρασούλος και ο Αντώνης Αντύπας, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες οι οποίες έχουν επενδυθεί με τη μουσική της (πχ «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Το λιβάδι που δακρύζει»), την τηλεοπτική σειρά «Το 10», καθώς και πλάνα από συναυλίες της.

Έτος παραγωγής:

2007

Σκηνοθεσία:

Πέννυ Παναγιωτοπούλου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS