Χρόνια πολλά Ελένη Βιτάλη!

Η Ελένη Βιτάλη, τραγουδίστρια της δημοτικής, λαϊκής και ελαφρολαϊκής μουσικής , γεννήθηκε σαν σήμερα στις 19 Σεπτεμβρίου 1954.  Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο από την εκπομπή «Πρόβα»,  παραγωγής 1987.

ΠΡΟΒΑ

ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ

(video)


Η «Πρόβα» (1987-1988) ήταν μουσική εκπομπή και η τελευταία τηλεοπτική δουλειά της Λιλάντας Λυκιαρδοπούλου. Η εκπομπή ήταν αφιερωμένη σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, συνθέτες και ερμηνευτές που άφησαν το στίγμα τους στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο  καλεσμένη ήταν η Ελένη Βιτάλη και το περισσότερο μέρος της εκπομπής καλύπτουν τραγούδια, παραδοσιακά και σύγχρονα.  Αρχικά οι μουσικοί παίζουν μια ορχηστρική εκτέλεση του τραγουδιού «Χωρίς Δεκάρα» και η Λυκιαρδοπούλου καλωσορίζει τη Βιτάλη στην εκπομπή. Μετά από μια σύντομη εισαγωγική κουβέντα η Βιτάλη ερμηνεύει τα τραγούδια «Η θητεία» (ή αλλιώς «Λαϊκός τραγουδιστής») και «Περιβόλι» του Διονύση Σαββόπουλου. Η Λυκιαρδοπούλου τονίζει πως στο πλαίσιο της εκπομπής η Βιτάλη ερμηνεύει τραγούδια που δεν έχει δισκογραφήσει, εκτός από ένα. Στη συνέχεια η Βιτάλη ερμηνεύει τα παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια «Μοιρολόι» (ή «Βγήκα ψηλά και πλάγιασα») και «Σιαμαντάκας». Παρεμβάλλεται αυτοσχεδιασμός με κλαρίνο από τον Βασίλη Σαλέα και έπειτα η Βιτάλη ερμηνεύει το παραδοσιακό ηπειρώτικο «Βάβω».  Ακολουθεί το τραγούδι «Ελληνική ταινία» (ή αλλιώς «Τώρα ξέρω ότι φταίω») και έπειτα η Βιτάλη συζητά για τον συνθέτη Άκη Πάνου ενώ ερμηνεύει το τραγούδι του «Μείνε πίκρα στην καρδιά μου». Ακολουθεί το «Μαύρη Ford» του Μάνου Χατζιδάκι ενώ η εκπομπή κλείνει με το τραγούδι του Σταμάτη Σπανουδάκη «Χαιρετώ».

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ζερβάκης

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Κατωτάκη

Μουσικοί: Βασίλης Σαλέας (κλαρίνο), Λάζαρος Κουλαξίδης (ακορντεόν), Πέτρος Κοκκάκης (μπουζούκι) , Μάρκος Κοντοπίδης (κρουστά), Ηλίας Λυμπερόπουλος (μπάσο), Χρήστος Κόκοτζης (κιθάρα).

Επιμέλεια- ενορχήστρωση: Άκης Γούναρης

Έτος παραγωγής: 1987

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS