“Δεκεμβριανά” – 3 Δεκεμβρίου 1944

3 Δεκεμβρίου ξεκινά στην Αθήνα ο ματωμένος Δεκέμβρης του ’44, με τις ένοπλες συγκρούσεις των δυνάμεων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ από τη μια και των βρετανικών και κυβερνητικών δυνάμεων από την άλλη, που τερματίστηκαν τον Γενάρη του ’45 μετρώντας χιλιάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και αθώα θύματα. Η σύγκρουση του Δεκέμβρη και όσα ακολούθησαν οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο ενάμιση χρόνο μετά.

Δείτε απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ -ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ, σκηνοθεσία-σενάριο: Ροβήρος Μανθούλης.

(video)

Στο απόσπασμα που προέρχεται από το 1ο επεισόδιο με τίτλο “Αθήνα, μήλον της Εριδος”(Από την Απελευθέρωση στον Δεκέμβρη), επιχειρείται η ανασύσταση των γεγονότων του τραγικού Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα μέσα από συνεντεύξεις προσωπικοτήτων και προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν τότε συμμετοχή. Μιλούν ο ο δημοσιογράφος και ιστοριογράφος Βάσος Μαθιόπουλος, ο στρατηγός Σοφοκλής Τζανετής, ο αξιωματικός του Δημοκρατικού Στρατού Βασίλης Τζανετανόπουλος,  ο συγγραφέας Αλέξανδρος Λ.Ζαούσης, ο ιστορικός Φίλιππος Ηλιού και ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Η ιστορική καταγραφή των γεγονότων του εμφυλίου πολέμου παρουσιάστηκε μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ “Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου” σε 6 ωριαία επεισόδια. Η σειρά που προβλήθηκε από την ΕΡΤ αποτέλεσε την «εξέλιξη» ενός ωριαίου ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε το 1997 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το Δόγμα Τρούμαν για τη γαλλική και τη γερμανική τηλεόραση.

Έτος παραγωγής: 1997

Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS