Δέσπω Διαμαντίδου – 18 Φεβρουαρίου 2004

Σημαντική ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα.  Γεννημένη στον Πειραιά, η Δέσπω Διαμαντίδου φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, ενώ συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους. Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1947 («Τα παιδιά της Αθήνας»), ενώ η διεθνής καριέρα της στο σινεμά ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60. Το 1967  έφυγε για την Αμερική, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1974. Σταθμοί στην καριέρα της ήταν η παράσταση «Ιλια Ντάρλινγκ» στο Μπρόντγουεϊ, μαζί με την Μελίνα Μερκούρη-αχώριστη φίλη της-καθώς και στο «Καμπαρέ», ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή της στην ταινία του Γούντυ Άλεν «Ο Ειρηνοποιός». Η Δέσπω Διαμαντίδου έφυγε από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου 2004.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαοχτώ ετών από τον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει την εκπομπή «Νυχτερινός Επισκέπτης» (παραγωγής 1994), και τη συνέντευξη της Δέσπως Διαμαντίδου στον Άρη Σκιαδόπουλο.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ

“Πάντα έκανα αυτό που ήθελα”


 

Η Δέσπω Διαμαντίδου φιλοξενεί τον ‘Αρη Σκιαδόπουλο στο σπίτι της και σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη η ηθοποιός μιλά για την προσωπική και καλλιτεχνική της πορεία.

Στο ξεκίνημα της συνέντευξης λόγος γίνεται για την επιλογή της να γίνει ηθοποιός, καθώς και για την οικογένειά της και το μεγαλοαστικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε. Η Δέσπω Διαμαντίδου μιλά για την θεατρική της πορεία: τις σπουδές της, το πέρασμά της από το Εθνικό Θέατρο, τη συνεργασία της με τον Κουν. Λόγος γίνεται για την πρώτη φορά που έπαιξε στον κινηματογράφο και την πορεία της στο σινεμά αλλά και για τους ανθρώπους που σημάδεψαν την καριέρα της (Κουν, Ντασσεν, κ.ά.), αλλά και τη ζωή της (πρώην άνδρας της Ανδρέας Φιλιππίδης και Μελίνα Μερκούρη). Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην-σχεδόν αδερφική-σχέση της με τη Μελίνα Μερκούρη. Τέλος, λόγος γίνεται για την κινηματογραφική και θεατρική καριέρα της στο εξωτερικό, και ειδικά στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» (1960) και «Αδίστακτοι» (1965).

 

Έτος παραγωγής:

1994

Σκηνοθεσία:

Παναγιώτης Κακαβιάς

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS