Δέσπω Διαμαντίδου – 18 Φεβρουαρίου 2004

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο της Δέσπως Διαμαντίδου, στις 18 Φεβρουαρίου 2004. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ

(video)

Νέο

Η Δέσπω Διαμαντίδου μιλά για τη ζωή της και την πολύχρονη καριέρα της στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Θυμάται τα παιδικά της χρόνια στην Καστέλλα και αναφέρεται στη φιλία της με τον Γιάννη Τσαρούχη, ο οποίος μιλά επίσης στην εκπομπή για τις όμορφες στιγμές που περνούσαν μαζί. Εξηγεί ακόμη γιατί ενώ ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, το χορό και το τραγούδι-μάλιστα ήθελε να γίνει τραγουδίστρια της όπερας-τελικά αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Αναφέρεται στα χρόνια που φοιτούσε  στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου μαζί με τη Μελίνα Μερκούρη, τον Δημήτρη Χορν, την Ασπασία Παπαθανασίου, τον Ανδρέα Φιλιππίδη κ.ά, στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, στα πρώτα επαγγελματικά της βήματα και τη συνεργασία της στη συνέχεια με τον Κάρολο Κουν, τον Κώστα Μουσούρη, την κυρία Κατερίνα, τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Δημήτρη Μυράτ, την Άννα Συνοδινού, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ κ.ά.

Όπως αποκαλύπτει η Δέσπω Διαμαντίδου, ενώ είχε κάνει θέατρο, δεν είχε προτάσεις για τον κινηματογράφο, αφού οι παραγωγοί την θεωρούσαν αντικινηματογραφική. Μέχρι που ο Ζιλ Ντασέν της πρότεινε να συνεργαστούν στην ταινία του “Ποτέ την Κυριακή”. «Έπειτα από το “Ποτέ την Κυριακή” άρχισε μια άλλη περίοδος, ταχύτητος! Άρχισαν να με ζητάνε στις ελληνικές ταινίες. Η μία ταινία μετά την άλλη, μόλις που πρόφταινα να διαβάσω τα σενάρια!», λέει χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ξεκίνησε η καριέρα της στο εξωτερικό. Αρχικά πήγε περιοδεία στην Αμερική, με το μιούζικαλ «Ίλια Ντάρλινγκ», που ήταν θεατρική διασκευή της ταινίας “Ποτέ την Κυριακή”. Σημαντικές στιγμές στην καριέρα της ήταν και όταν αντικατέστησε τη θρυλική τότε Λότε Λένια στο “Καμπαρέ”, η συνεργασία της με τον Ζιλ Ντασέν στην ταινία «Υπόσχεση την αυγή», όπως και με τον Γούντι Άλεν στην ταινία “Ο ειρηνοποιός”, όπου υποδύθηκε τη μητέρα του. Η σπουδαία ηθοποιός μιλά τέλος για την επιστροφή της στην Ελλάδα, για τις μεταφράσεις, που είναι η άλλη μεγάλη της αγάπη, αλλά για το πειραματικό θέατρο, που την ενδιαφέρει πολύ, όπως τονίζει.

Για τη Δέσπω Διαμαντίδου μιλούν ο ηθοποιός και πρώην σύζυγος της Ανδρέας Φιλιππίδης και ο σκηνοθέτης Ανδρέας Βουτσινάς, ενώ κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες στις οποίες συμμετείχε και φωτογραφικό υλικό από την πολύχρονη καριέρα της.

Έτος παραγωγής: 1982

Επιμέλεια-παρουσίαση: Νανά Νικολάου, Νίκος Αυθινός

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ρεντζής

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS