Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – 87 χρόνια

Τα 87 της χρόνια συμπληρώνει φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το κορυφαίο ετήσιο εκθεσιακό γεγονός της Ελλάδας και των Βαλκανίων πραγματοποιείται στη συμπρωτεύουσα στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από το Σάββατο 9 έως και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. Ένα πολυσήμαντο, θεσμικό εκθεσιακό γεγονός που είναι συνυφασμένο με την ιστορία, τόσο της οικονομικής αλλά και της πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας, αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης γενικότερα. Με τιμώμενη χώρα τη φετινή χρονιά τη Βουλγαρία, η ΔΕΘ αναμένεται να αποτελέσει και πάλι σημείο συνάντησης για επιχειρηματικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ προβλέπεται να προσελκύσει, όπως συνήθως, χιλιάδες επισκέπτες.

Με αφορμή το άνοιγμα της αυλαίας της 87ης ΔΕΘ το Αρχείο της ΕΡΤ μας γυρίζει πίσω στο χρόνο στην 45η διοργάνωση της ΔΕΘ το 1980 στη Θεσσαλονίκη, την οποία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίαζε από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην ΔΕΘ του 1980 που διήρκησε δύο εβδομάδες, εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά επίσημα η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα χαιρετίζοντας έτσι την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ενόψει της ένταξης της χώρας μας ως δέκατο μέλος της Κοινής Αγοράς. Στην Έκθεση εκπροσωπήθηκαν 40 χώρες από τις οποίες οι 24 με κρατικά περίπτερα. Ο φακός των Ελληνικών Επικαίρων, που έχουν μετονομαστεί ήδη από το 1979 σε Ελληνικό Χρονικό, αποτυπώνει εικόνες με το πλήθος των επισκεπτών στο χώρο όπου διοργανώνεται η 45η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς περιηγείται στις εγκαταστάσεις με τα εκθέματα. Περιλαμβάνονται επίσης στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της 45ης ΔΕΘ όπως απόσπασμα του λόγου του Κ. Καραμανλή όπου τονίζει ότι με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ θα διερυνόταν και ο ρόλος της ΔΕΘ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Εγκαίνια της 45ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, 6/9/1980

(video)

Η ελληνική συμμετοχή στην 45η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή εκείνη τη χρονιά. Περίπτερα ελληνικών επιχειρήσεων, βιομηχανιών και οργανισμών κοινής ωφελείας κατακλύστηκαν από επισκέπτες που περιεργάζονταν τα διάφορα εκθέματα.

Η ταινία ξεκινά με πλάνα από κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια αποτυπώνει εικόνες με το πλήθος των επισκεπτών στο χώρο όπου διοργανώνεται η 45η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των εκθεμάτων διακρίνονται εκσκαφείς και γεωργικά μηχανήματα, φωτιστικά, οικιακά διακοσμητικά, έπιπλα, είδη χειροτεχνίας, βιομηχανικός εξοπλισμός, υφάσματα και κλινοσκεπάσματα. Διακρίνονται επίσης τα περίπτερα της Κύπρου, της Ρουμανίας, της Δυτικής Γερμανίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Βουλγαρίας, της Νοτίου Αφρικής, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Σοβιετικής Ένωσης, του ΟΗΕ, της ΕΟΚ, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως και του Εθνικού Οργανισμού Καπνού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη, τον Υπουργό Βορείου Ελλάδος Νικόλαο Μάρτη και άλλους επισήμους, προσέρχεται στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προκειμένου να την εγκαινιάσει. Περιλαμβάνεται μέρος της ομιλίας του Κ. Καραμανλή στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι η 45η Διεθνής Έκθεση συμπίπτει με την επικείμενη ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και στη συνέχεια κηρύσσει την επίσημη έναρξη της Έκθεσης. Την ομιλία παρακολουθούν οι Γ. Ράλλης και Ν. Μάρτης, ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Υπουργός Συντονισμού Ιωάννης Μπούτος, ο Υπουργός Οικονομικών Μιλτιάδης Έβερτ, ο Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Αχιλλέας Καραμανλής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Ιωάννης Ντάβος, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.
Ακολουθεί περιήγηση στους χώρους της Έκθεσης.

Παραγωγή: Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών

Διάρκεια:00:05:05

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS