Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων – 26 Ιουνίου

Στις 26 Ιουνίου 1998 καθιερώνεται η Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία το 1987 υπεγράφη η Διεθνής Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων αλλά και το 1948 ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. Το Διεθνές Συμβούλιο κατά των Βασανιστηρίων έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 200 κέντρων περίθαλψης και αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει την έδρα του στην Κοπεγχάγη και λειτουργεί με ευρωπαϊκή επιχορήγηση και την υποστήριξη της κυβέρνησης της Δανίας. Ως βασανιστήριο ορίζεται η πρόκληση σοβαρού πόνου, σωματικού και ψυχικού προκειμένου να εξασφαλιστούν πληροφορίες ή ομολογίες οι οποίες δεν θα ήταν δυνατό να ληφθούν με άλλο τρόπο. Τα βασανιστήρια αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν απαγορευθεί από το Διεθνές Δίκαιο. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την 26η Ιουνίου, Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, παρουσιάζει την εκπομπή:

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ (Μέρος Β’)

 

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Χρίστου Βασιλόπουλου, παραγωγής 2010,  παρουσιάζει τα βασανιστήρια της χούντας της 21ης Απριλίου στην Ελλάδα και αποτελεί το δεύτερο μέρος της έρευνας για το συγκεκριμένο θέμα.  Η εκπομπή αναφέρεται στην ταράτσα και το κτίριο της Ασφάλειας της οδού Μπουμπουλίνας, όπου έλαβαν χώρα φρικτά βασανιστήρια εις βάρος των συλληφθέντων φοιτητών και αντιστασιακών από το καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών.

Μέσα από τις μαρτυρίες των θυμάτων όπως οι Αντώνης Λιοναράκης, Χρήστος Ρεκλείτης, Περικλής Κοροβέσης, Κωστής Γιούργος, Γιώργος Βοϊκλής και Παύλος Κλαυδιανός περιγράφονται με συγκλονιστικές λεπτομέρειες τα σεξουαλικά βασανιστήρια, τα ηλεκτροσόκ, οι ξυλοδαρμοί μέχρι θανάτου, το βασανιστήριο της σταγόνας και οι εικονικές εκτελέσεις στις οποίες υπέβαλλαν οι βασανιστές τα θύματά τους. Γίνεται εκτενής αναφορά στον ανταγωνισμό μεταξύ στρατού και αστυνομίας σε χρήση βίας προκειμένου να καταφέρουν να σπάσουν το ηθικό των βασανισθέντων.

Ακολούθως περιγράφεται η ιστορία της δίκης των βασανιστών αστυνομικών της Χούντας στη Χαλκίδα, όπου από τους 15 κατηγορούμενους, καταδικάστηκαν μόνο οι 4, χωρίς κανένας από αυτούς να εκτίσει έστω μια μέρα φυλακή, αλλά και χωρίς να αποταχθεί από το σώμα της αστυνομίας ούτε ένας εξ αυτών. Περιγράφεται επίσης η στάση των δικαστικών αρχών και του εισαγγελέα, οι προκλητικές απολογίες των βασανιστών, οι αντίστοιχες αγορεύσεις των συνηγόρων τους και οι ψευδείς καταθέσεις συναδέλφων τους αλλά και άλλων υποστηρικτών τους προερχόμενων από τα τάγματα ασφαλείας και οργανώσεις δωσίλογων. Γίνεται λόγος επίσης για τις οι απειλές και τους εκφοβισμούς που δέχθηκαν τα θύματα των βασανιστών που κατέθεσαν στο δικαστήριο, καθώς και οι ένορκοι του δικαστηρίου, για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, αλλά και για τον έρανο υπέρ των κατηγορούμενων βασανιστών που ξεκίνησε με εντολή της ηγεσίας της αστυνομίας.

Η εκπομπή ερευνά τα αίτια της ατιμωρησίας των βασανιστών και την επιμονή του Ελληνικού Κράτους να επιχειρήσει την επιβολή μιας ιδιότυπης λήθης και διαγραφής των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν.

Στην εκπομπή μιλούν επίσης ο δικηγόρος Αντώνης Κουρής, η τέως πρόεδρος του Κέντρου αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων Μαρία Πίνιου Καλλή, ο δημοσιογράφος Τάκης Καμπύλης, η Νάντια Βαλαβάνη, ο πολιτικός Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Προβάλλονται  πλούσιο αρχειακό υλικό με πλάνα αστυνομικής βίας, συλλήψεων, πλάνα και φωτογραφίες από τη δίκη των βασανιστών και πολλά αποσπάσματα και πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΟΥΛΗΣ

Παρουσίαση- Διεύθυνση σύνταξης: ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠOYΛΟΣ

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 26 Νοεμβρίου 2010

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS