Διεθνής Ημέρα Μουσείων- 18 Μαΐου

Η 18 Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και γιορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Με αφορμή τον παγκόσμιο αυτό εορτασμό, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα σε ένα σημαντικό μουσείο που αν και μετρά ήδη πάνω από είκοσι έτη ζωής, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό σε πλήρη λειτουργία στη μόνιμη στέγη του, μόλις το 2020. Λόγος, για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), η ιστορία του οποίου, η εικοσαετής δραστηριότητά του, καθώς και η σημερινή του μορφή, προβάλλονται μέσα από το αφιέρωμα (σε δύο μέρη) της σειράς εκπομπών για τη σύγχρονη τέχνη «Η εποχή των εικόνων», σε σενάριο και παρουσίαση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου. Δύο συνεχόμενες εκπομπές, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, οι οποίες αφηγούνται την ιστορία του ΕΜΣΤ μέσα από τις εκθέσεις, τα έργα της μόνιμης συλλογής, αλλά και τις προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων που συνετέλεσαν στην σημερινή του μορφή.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΣΤ- Α’ ΜΕΡΟΣ


 

Το πρώτο επεισόδιο του αφιερώματος ξεκινά με χρονική αφετηρία την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣΤ το 2000, περιγράφοντας τον νομαδικό του χαρακτήρα έως το 2104, με αναφορά στους στόχους της ιδρυτικής του διευθύντριας Άννας Καφέτση. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά τους επιμελητές του Μουσείου Σταμάτη Σχιζάκη, Τίνα Πανδή, Δάφνη Βιτάλη και Άννα Μυκονιάτη, οι οποίοι τοποθετούνται ως προς την αναπτυσσόμενη δυναμική του μουσείου, καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες από τη δραστηριότητά τους στο μουσείο, τη σχέση τους με τους καλλιτέχνες και τα έργα, και εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις για το μέλλον του.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΣΤ- Β’ ΜΕΡΟΣ

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος προβάλλονται τα έργα που αποτελούν τη μόνιμη συλλογή του μουσείου. Στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής παρουσιάζονται 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τρεις κατευθύνσεις: «Αναφορές μνήμης» – «Διεκδικήσεις» – «Πολιτικές αφηγήσεις, Όρια και διελεύσεις και Ετεροτοπίες» – «Μυθολογίες του οικείου» – «Νέες προοπτικές».

Οι επιμελητές του μουσείου Σταμάτης Σχιζάκης, Τίνα Πανδή, Δάφνη Βιτάλη και Άννα Μυκονιάτη απαντούν στις ερωτήσεις της Κατερίνας Ζαχαροπούλου για τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα των έργων της συλλογής, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την παρουσίασή της στο Κάσσελ το 2017 κατά την διάρκεια της “Documenta 14″. Μιλά ακόμη η Διευθύντρια του ΕΜΣΤ κατά την περίοδο 2014-2018 Κατερίνα Κοσκινά.

Αναφορά στην εκπομπή γίνεται ακόμη σε έργα εμβληματικά όπως «Το πλοίο της ζωής μου» του Ίλια Καμπακόφ και για έργα των οποίων η παραγωγή συνδέεται με εκθέσεις και αναθέσεις εκ μέρους του ΕΜΣΤ τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα από την κάμερα της εκπομπής περιηγούμαστε στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του μουσείου και βλέπουμε κάποια από τα σημαντικότερα αντιπροσωπευτικά έργα της συλλογής (γλυπτική, εγκαταστάσεις, βίντεο κτλ).

Παραγωγή: 2020

Σενάριο-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS