Δημήτρης Λάγιος – 11 Απριλίου 1991

Ο συνθέτης Δημήτρης Λάγιος έφυγε από τη ζωή στις 11 Απριλίου 1991. Γεννημένος στη Ζάκυνθο στις 7 Απριλίου 1952, με σπουδές στην Αθήνα (Εθνικό Ωδείο) και στην Αμερική, ο Δημήτρης Λάγιος ασχολήθηκε συστηματικά με την μελέτη, διάσωση και προβολή της ζακυνθινής μουσικής παράδοσης, τη μελοποίηση ποίησης (Ελύτη, Καρυωτάκη, Κυπρίων ποιητών αλλά και των ψαλμών του Δαβίδ) και άφησε πίσω του ένα σημαντικό έργο-μουσικό, μουσικολογικό αλλά και εκπαιδευτικό- σπουδαίες δισκογραφικές δουλειές και συνεργασίες με αξιόλογους ερμηνευτές.

Με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Λάγιου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Οι νότες και τα λόγια» (1989) με την Μαλβίνα Κάραλη.

ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΓΙΟΣ

Καλεσμένος της Μαλβίνας Κάραλη, σε αυτό το επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Οι νότες και τα λόγια» είναι ο συνθέτης Δημήτρης Λάγιος.

Η εκπομπή ξεκινά με την ερμηνεία του τραγουδιού «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Ακολουθούν τα τραγούδια:  «Το μωβ», «Καναρίνι», «Ο καθρέφτης», «Φύλαξε ό,τι αγαπάς», «Να κλαις πάνω στη σάρκα μου», «Μπαλάντα στους άδοξους ποιητές των αιώνων»-σε ποίηση Κ.Καρυωτάκη, «Στη χώρα των ψυχών», «Πες μου πως είναι ψέμματα», «Πρόβα».

Ο Δημήτρης Λάγιος απαντώντας στις ερωτήσεις της Μαλβίνας Κάραλη, σε μια συζήτηση «χωρίς σενάριο», μιλά για τον εαυτό του, για την έμπνευση που τον οδήγησε να γράψει συγκεκριμένα κομμάτια , όπως το «Καναρίνι» και το «Μωβ». Αναφέρεται στους ανθρώπους που τον έχουν επηρεάσει, όπως οι δάσκαλοι της μουσικής του, ο Καρυωτάκης αλλά και ο Γρηγόρης Λαμπράκης. «Αισθάνομαι δόκιμος μουσικός αλλά και δόκιμος άνθρωπος», λέει χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Ερμηνεύουν τραγούδια του Δ.Λάγιου κατά τη διάρκεια της εκπομπής επίσης, ο Κωστής Κωνσταντάρας και η Ηλέκτρα Βάργκα.

Έτος παραγωγής: 1989

Σκηνοθεσία:

Σταύρος Ζερβάκης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS