Δημήτρης Μητροπάνος – 17 Απριλίου 2012

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος, στις 17 Απριλίου, χωρίς τον Δημήτρη Μητροπάνο (γεν. 1948 – θαν. 2012), τον σπουδαίο λαϊκό ερμηνευτή που αγαπήθηκε όσο λίγοι κυρίως για το συναίσθημα με το οποίο ερμήνευε τα τραγούδια, τόσο στο στούντιο όσο και στις ζωντανές του εμφανίσεις.
Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

ΔΡΟΜΟΙ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ

(video)

Σειρά εκπομπών με τον Άρη Σκιαδόπουλο η οποία φιλοξενεί προσωπικότητες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην πολιτιστική πορεία του τόπου. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον λαϊκό ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνο.

Εκπομπή – αφιέρωμα στο λαϊκό τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνο, η οποία παρακολουθεί την προσωπική και καλλιτεχνική του πορεία. Στη διάρκεια της εκπομπής, ο λαϊκός τραγουδιστής αυτοπαρουσιάζεται μιλώντας για τον γενέθλιο τόπο του, την Αγία Μονή Τρικάλων, τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και την πρώτη του επαφή με τη μουσική. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην εγκατάστασή του στην Αθήνα, το 1964 και στις πρώτες του συνεργασίες με σημαντικούς συνθέτες, που σημάδεψαν την καλλιτεχνική του πορεία, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Περιγράφει με νοσταλγία τα χρόνια που ασχολήθηκε με τη νεολαία Λαμπράκη. Η Δικτατορία τον βρίσκει να τραγουδάει στις μπουάτ της Πλάκας. Μιλάει, επίσης, για τις συνεργασίες του με μεγάλους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού, όπως τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Δήμο Μούτση, τον Γιώργο Κατσαρό, τον Μάριο Τόκα, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Καθώς ο λαϊκός ερμηνευτής αφηγείται σταθμούς της μουσικής του διαδρομής ο φακός της κάμερας περιηγείται σε σημεία με τα οποία συνδέθηκε η πορεία του όπως, το ιστορικό κτίριο του στούντιο της εταιρίας Columbia, οι μπουάτ «Απανεμιά» και «Zoom» στην Πλάκα, το θέατρο του Λυκαβηττού όπου δόθηκαν σημαντικές συναυλίες της καριέρας του, το 1966 με τον Μίκη Θεοδωράκη στις οποίες ερμήνευσε μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» και το 1991 οπότε πραγματοποιεί την πρώτη του μεγάλη προσωπική συναυλία. Μιλάει ακόμη για τη συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρεία Minos-EMI.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος αναφέρεται, επίσης, στις πολιτικές του πεποιθήσεις και στη διαμόρφωση της αριστερής του συνείδησης. Ξεχωριστή αναφορά κάνει στην Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας της οποίας διετέλεσε πρόεδρος. Αλλού μιλάει για τη σχέση του με το ποδόσφαιρο και την ομάδα του Ολυμπιακού, για τη διασκέδαση στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα της παραλιακής στα τέλη της δεκαετίας του ’70 αλλά και για την πορεία του ελληνικού τραγουδιού. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος το μουσικόφιλο κοινό ταξιδεύει στις δεκαετίες 1960-1990, με συντροφιά μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του λαϊκού τραγουδιστή.

Ακούγονται μεταξύ άλλων τα τραγούδια: «Πεθαμένες καλησπέρες» (στίχοι -μουσική Μιλτιάδη Πασχαλίδη), «Απόψε θα θελα» (στίχοι – μουσική Γιώργου Μουκίδη), «Αύριο πάλι» (στίχ. Νίκου  Γκάτσου, μουσική Δήμου Μούτση), «Στης ψυχής το παρακάτω» (στίχοι Οδυσσέα Ιωάννου, μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου), «Οι ξενύχτες» (στίχοι-μουσική Τάκη Μουσαφίρη), «Ρόζα», «Για μια Ντολόρες» (στίχοι Άλκη Αλκαίου, μουσική Θάνου Μικρούτσικου), «Αν είσαι πλάι μου» (στίχοι Γιώργου Κορδέλλα, μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου), «Εγωϊσμός» (στίχοι Λίνας Δημοπούλου, μουσική Στέργιου Γαργάλα), «Σαν πλανόδιο τσίρκο» (στίχοι Άλκη Αλκαίου, μουσική Θάνου Μικρούτσικου)

Έτος παραγωγής: 2004
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς
Έρευνα-παρουσίαση: Άρης Σκιαδόπουλος

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS