Δημήτρης Μητροπάνος – 17 Απριλίου 2012

Στις 17 Απριλίου 2012 έφυγε από τη ζωή ο δημοφιλής λαϊκός ερμηνευτής, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της ελληνικής μουσικής σκηνής, ο οποίος ερμήνευσε τραγούδια σπουδαίων στιχουργών και συνθετών.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ-ΤΑΚΗΣ ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΣ

(video)

Σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών με φόντο ένα καφενείο και καλεσμένους προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο που συζητούν με τους τρεις παρουσιαστές, τον Βασίλη Τσιβιλίκα, τον Μίμη Πλέσσα και τον Κώστα Φέρρη, για την καριέρα τους, την τέχνη τους και τα επαγγελματικά τους σχέδια.

Καλεσμένοι αυτού του Καλλιτεχνικού Καφενείου από τον χώρο του λαϊκού τραγουδιού, τους οποίους υποδέχεται ο Μίμης Πλέσσας, είναι ο αυθεντικός ερμηνευτής Δημήτρης Μητροπάνος και ο μεγάλος λαϊκός δημιουργός Τάκης Μουσαφίρης. Με τον Μητροπάνο συνεργάστηκαν από τα μέσα του 1970 μέχρι το 1989 και ξανά το 2008.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος μιλάει για το ξεκίνημά του τη δεκαετία το 1966 όταν πρωτοεμφανίστηκε σε συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη. Μνημονεύει τη μαθητεία του δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα που επηρέασε καθοριστικά τα πρώτα του βήματα. Ερμηνεύει μοναδικά το «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» (στιχ. Λευτέρη Παπαδόπουλου, μουσική Μίμη Πλέσσα), επιλέγοντας να πει ένα τραγούδι που δεν έχει τραγουδήσει ο ίδιος.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδά Τάκη Μουσαφίρη, συνθέτη με τον οποίο συνδέθηκε στενά, και από τη συνάντησή τους προέκυψαν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες, λαϊκά τραγούδια που έγραψαν ιστορία μέσα από το ηχόχρωμα και την ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου, μερικά από τα ωραιότερα του ελληνικού πενταγράμμου που συνεχίζουν να συγκινούν: «Κάνε κάτι να χάσω το τρένο», σε μουσική και στίχους Τάκη Μουσαφίρη, καθώς και «Οι ξενύχτες», «Αγάπη μου αγέννητη», από τον ομότιτλο τελευταίο δίσκο του που τότε είχε μόλις κυκλοφορήσει (1986). Ο Τάκης Μουσαφίρης αναφέρεται στα στοιχεία εκείνα των τραγουδιών του που τα κάνει να αγγίζουν άμεσα τις ανθρώπινες καρδιές (στίχοι κοινωνικοί με υπερβολική δόση δράματος, δύναμη και ξεχωριστές ομοιοκαταληξίες). Μπουζούκι παίζει ο Βασίλης Ηλιάδης. Ο Μίμης Πλέσσας συνοδεύει στο πιάνο.

Προβλήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1986 στην 5η εκπομπή του νέου κύκλου της σειράς.

Σκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS