Δημήτρης Ποταμίτης – 26 Φεβρουαρίου 2003

Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ στη μνήμη του πρόωρα χαμένου Δημήτρη Ποταμίτη, ο οποίος “έφυγε” από τη ζωή στις 26 Φεβρουαρίου 2003. Θεατρικός ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και ποιητής ο Δημήτρης Ποταμίτης συνέδεσε την δραστηριότητά του με το Θέατρο Έρευνας στου Ζωγράφου, όπου παρουσιάστηκαν σημαντικές παραστάσεις από το 1973 και για τρεις δεκαετίες. Ασχολήθηκε, επίσης, με το θέατρο για παιδιά, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη του στην Ελλάδα.

Την πρώτη του θεατρική εμφάνιση πραγματοποίησε το 1965 με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο, στην τραγωδία «Άλκηστις» του Ευριπίδη, δίπλα στην Παξινού και τον Κωτσόπουλο. Δείτε εδώ ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το Αρχείο της ΕΡΤ, το αρχαίο δράμα “Ατρείδες” που ανέβασε το Θέατρο Έρευνας, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ποταμίτη, με τον ίδιο στο ρόλο του Ορέστη, το καλοκαίρι του 1979 στον Λυκαβηττό:

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

ΑΤΡΕΙΔΕΣ

(video)
Νέο

Το «Θέατρο της Δευτέρας» παρουσιάζει την παράσταση «Ατρείδες» από το «Θέατρο Έρευνας» του Δημήτρη Ποταμίτη. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Ποταμίτη και η τηλεσκηνοθεσία του Στέλιου Ράλλη. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Λίλη Παπαγιάννη, Πίτσα Μπουρνόζου, Κώστας Μεσσάρης και Ανδρέας Φιλιππίδης. Στον ρόλο του Ορέστη, ο Δημήτρης Ποταμίτης. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει τα χορικά, σε μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη και μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη.  Οι μεταφράσεις των αρχαίων κειμένων έγιναν από τους Άγγελο Τερζάκη, Κ.Χ. Μύρη, Θρασ. Σταύρου και Τάκη Ρούσσο.

Στην παράσταση προβάλλεται το χρονικό του Οίκου των Ατρειδών -ξεκινώντας από τα Θυέστεια δείπνα και φθάνοντας ως το τέλος της «Ιφιγένειας εν Ταύροις»- μέσα από αποσπάσματα των σωζόμενων τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη που αναφέρονται στον Κύκλο των Ατρειδών, σε σύνθεση του Κ.Χ. Μύρη. Ο Αγαμέμνονας (Ανδρέας Φιλιππίδης) θυσιάζει την κόρη του Ιφιγένεια (Νανά Νικολάου) για να φύγουν οι Αχαιοί για την Τροία. Η μητέρα της Ιφιγένειας, Κλυταιμνήστρα (Λίλη Παπαγιάννη), περιμένει τον Αγαμέμνονα να επιστρέψει από την Τροία για να τον σκοτώσει και να τον εκδικηθεί για τη θυσία της κόρης της. Ο Ορέστης (Δημήτρης Ποταμίτης) και η Ηλέκτρα (Πίτσα Μπουρνόζου) αποφασίζουν να σκοτώνουν τη μητέρα τους και τον εραστή της Αίγισθο (Κώστας Μεσσάρης) για να εκδικηθούν για το θάνατο του πατέρα τους. Ο Ορέστης, κυνηγημένος από τις Ερινύες, φτάνει στην Αθήνα και αθωώνεται για το φόνο της Κλυταιμνήστρας από τον Άρειο Πάγο, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Με εντολή της θεάς, ο Ορέστης πηγαίνει στη χώρα των Ταύρων, κλέβει το ξόανο της θεάς Αρτέμιδος και απελευθερώνει την αδερφή του Ιφιγένεια.

Η παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε για το «Θέατρο της Δευτέρας» και προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 12 Νοεμβρίου 1979.

Διάρκεια: 121’

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS