Δημήτρης Ψαθάς – 13 Νοεμβρίου 1979

Χρονογράφος, ευθυμογράφος και θεατρικός συγγραφέας με πλούσιο έργο, ο Δημήτρης Ψαθάς, έφυγε από τη ζωή στις 13 Νοεμβρίου 1979. Γεννημένος στην Τραπεζούντα του Πόντου το 1907, ξεκινά το 1925 τη δημοσιογραφική του καριέρα και καθιερώνεται σαν ένας από τους πιο γνωστούς χρονογράφους, ευθυμογράφους και αργότερα θεατρικούς συγγραφείς, ως ο «πρωτομάστορας» της νεοελληνικής κωμωδίας. Για τα 40 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Ψαθά, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ

Νέο

Η εκπομπή καταγράφει τη σημαντική διαδρομή του χρονογράφου και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά (1907-1979) στο χώρο των νεοελληνικών γραμμάτων.

Για την επίδοσή του στον τομέα της δημοσιογραφίας, την περίοδο που για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες ήταν τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Τα Νέα», μιλούν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Μαθιόπουλος και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος σχολιάζει τη γραφή και το ύφος του λόγου του Δ.Ψαθά στα είδη του χρονογραφήματος και του σατιρικού ευθυμογραφήματος με πιο αντιπροσωπευτικά το «Η Θέμις έχει κέφια» (1937), σάτιρα για τα δικαστήρια, και το χιουμοριστικό μυθιστόρημα «Μαντάμ Σουσού», για την τηλεοπτική μεταφορά του οποίου μιλούν οι ηθοποιοί Άννα Παναγιωτοπούλου και Θανάσης Παπαγεωργίου.

Παρουσιάζεται επίσης η ιδιότητά του ως θεατρικού συγγραφέα και η συνεισφορά του στην ελληνική κωμωδία. Οι ηθοποιοί Γιάννης Γκιωνάκης, Κατερίνα Γιουλάκη, Γιώργος Κωνσταντίνου, Θύμιος Καρακατσάνης και Γιώργος Παρτσαλάκης μιλούν για τα θεατρικά έργα του Δημήτρη Ψαθά, τους ρόλους που ενσάρκωσαν και τη συνεργασία τους μαζί του, με ιδιαίτερη αναφορά στα έργα του «Ο Αχόρταγος», «Το Στραβόξυλο», «Ο Αφελής», «Η Χαρτοπαίχτρα» και «Ο Φον Δημητράκης». Γίνεται λόγος για το ήθος και τους χαρακτήρες των κωμωδιών του, ενώ ο Γιάννης Διαλιανίδης αναφέρεται σε όσες γυρίστηκαν στον κινηματογράφο και σκηνοθέτησε ο ίδιος. Για τη θεατρική συγγραφή του Δ. Ψαθά και τους ήρωές του μιλά, επίσης, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Μανώλης Κορρές. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, προβάλλονται στιγμιότυπα από την τηλεοπτική σειρά «Μαντάμ Σουσού» και από θεατρικά έργα του Δ. Ψαθά που μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Σκηνοθεσία:

Πέτρος Παναμάς

Παραγωγή:

1993

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS