Δομήνικος Θεοτοκόπουλος – 7 Απριλίου 1614

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τέχνης, που με το έργο του επηρέασε καταλυτικά τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ζωγραφική. Τετρακόσια δέκα χρόνια συμπληρώνονται στις 7 Απριλίου από τον θάνατό του. Γεννημένος στον βενετοκρατούμενο Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) της Κρήτης το 1541, ο Θεοτοκόπουλος μαθήτευσε στο εργαστήρι του Tiziano στη Βενετία, εγκαταστάθηκε στη Ρώμη και αργότερα,  από το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο της Ισπανίας, όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, φιλοτεχνώντας στην πόλη αυτή κάποια από τα πιο φημισμένα έργα του. Πέθανε στις 7 Απριλίου 1614 στο Τολέδο, και τάφηκε στην Εκκλησία Santo Domingo el Antiguo.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 410 ετών από τον θάνατο του ζωγράφου που έμεινε γνωστός στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης ως El Greco (Ο Έλληνας), το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα αφιέρωμα της σειράς «Εικαστικά», παραγωγής 1984.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ (EL GRECO)

Σειρά εκπομπών αφιερωμένη σε Έλληνες εικαστικούς που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Μαρία Καραβία. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (El Greco), με αφορμή την εικόνα της “Κοιμήσεως της Θεοτόκου”, που φιλοτέχνησε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος, και βρέθηκε στο Ναό της Κοιμήσεως της Παναγίας στη Σύρο, αλλά και την νέα αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης αφιερωμένης στο ζωγράφο.

Η Μαρία Καραβία, προλογίζει το συγκεκριμένο αφιέρωμα στον ζωγράφο μέσα από την νέα αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία είναι αφιερωμένη στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και τους σύγχρονούς του ζωγράφους και στην οποία εκτίθεται το έργο «Η συναυλία των Αγγέλων». Προβάλλονται πλάνα του πίνακα και στη συνέχεια η κάμερα της εκπομπής καταγράφει πλάνα από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Στο εργαστήριο συντήρησης έργων του Βυζαντινού Μουσείου, όπου βρίσκεται η εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου» που πρόσφατα βρέθηκε στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σύρο από τον αρχαιολόγο Γεώργιο Μαστορόπουλο, η Διευθύντρια του Μουσείου Μυρτάλη Ποταμιάνου μιλάει για τη σπουδαιότητα του έργου αυτού, με ιδιαίτερη αναφορά στην υπογραφή της εικόνας από τον Θεοτοκόπουλο, την εικονογραφία, στην πιθανή προέλευση της εικόνας από τα Ψαρά, ενώ αναφέρεται και στην πορεία της συντήρησης του έργου. Για την ιδιαίτερη σημασία του έργου αυτού καθώς και για την τεχνοτροπία των έργων των νεανικών χρόνων του Θεοτοκόπουλου μιλά ακόμη ο Βυζαντινολόγος Μανόλης Χατζηδάκης.

Έτος παραγωγής: 1984

Επιμέλεια-ρεπορτάζ: Μαρία Καραβία

Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Γιώργος Εμιρζάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS