Πάνος Γεραμάνης-30 Απριλίου 2005

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Πάνου Γεραμάνη, που έφυγε από τη ζωή στις 30 Απριλίου 2005, ψηφιοποίησε και σας προτείνει την εκπομπή:

ΔΡΟΜΟΙ

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

(video)

Νέο

Η εκπομπή, παραγωγής 2002, που παρουσιάζει ο Άρης Σκιαδόπουλος, προβάλλει πρόσωπα, τα οποία με την παρουσία τους συμβάλλουν στην πολιτιστική ανέλιξη του τόπου. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο δημοσιογράφο, ραδιοφωνικό παραγωγό και μελετητή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού Πάνο Γεραμάνη.

Ο Πάνος Γεραμάνης περπατά στους… δρόμους της ζωής του και θυμάται πρόσωπα και περιστατικά που καθόρισαν την πορεία του. Το ταξίδι των αναμνήσεων ξεκινά από το πατρικό του, στο χωριό Βασιλικό Ευβοίας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο ίδιος μιλά για τους γονείς του, για τα παιδικά του χρόνια, αλλά και για την πρώτη του επίσκεψη στη Χαλκίδα, το καλοκαίρι του 1954, όπου είχε την ευκαιρία να δει όλα αυτά που διάβαζε στις εφημερίδες και τον εντυπωσίαζαν.

Επόμενος σταθμός του ο Πειραιάς. Ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο το 1962, στάθηκε αφορμή για να δώσει λίγο αργότερα τις πρώτες ανταποκρίσεις του στην εφημερίδα «Φως των Σπορ». Εκεί δημοσιεύτηκαν και οι πρώτες συνεντεύξεις του με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Πάνο Γαβαλά, τη Ρία Κούρτη και άλλους μεγάλους καλλιτέχνες. Η περίοδος της δικτατορίας τον βρήκε στην οδό Φειδίου, στις εφημερίδες «Απογευματινή» και «Ακρόπολη» και στο περιοδικό «Πρώτο». Παράλληλα, όπως θυμάται, έκλεινε παράνομα ραντεβού με μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, προκειμένου να στείλουν πληροφορίες στην Deutsche Welle, στο ραδιοσταθμό του Μονάχου και στην ελληνική εκπομπή του Παρισιού. Για τα χρόνια εκείνα, αλλά και για το φίλο και πολύτιμο συνεργάτη του Πάνο Γεραμάνη, μιλά ο δημοσιογράφος Γιώργος Λεβεντογιάννης.

Τα πιο όμορφα του χρόνια, όπως παραδέχεται ο Πάνος Γεραμάνης, ξεκίνησαν το 1978, στο Χαλάνδρι. Γάμος, καριέρα, εφημερίδα Έθνος, ραδιοφωνικές εκπομπές στον 902 Αριστερά στα FM και από το 1990 στην Ελληνική Ραδιοφωνία, παρουσιάζοντας τους «Λαϊκούς Βάρδους» και τους «Άσσους των γηπέδων». Θυμάται επίσης τις όμορφες βραδιές στο σπίτι του με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Χάρρυ Κλυνν, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Στρατή Ζαχαριάδη, τον Λάκη Χαλκιά, το Γιάννη Ρίτσο κ.ά, ενώ στο αγαπημένο του στέκι συναντά τον συνθέτη Θανάση Πολυκανδριώτη και τον συγγραφέα Αλέξανδρο Ασωνίτη. Η τελευταία στάση του Πάνου Γεραμάνη, στο σύντομο αυτό ταξίδι των αναμνήσεων, είναι στην οδό Χρήστου Λαδά, στην εφημερίδα «Τα Νέα» και το περιοδικό «Ταχυδρόμος», όπου εργάστηκε από το 1987 και μετά.

Για τη συνεισφορά του Πάνου Γεραμάνη στην προσπάθεια να μην αποξενωθεί ο κόσμος από το λαϊκό πολιτισμό μιλά ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος παραδέχεται: «Δεν υπάρχει γραπτό του Γεραμάνη που να μην το διαβάσω».

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς

Από το Φωτογραφικό Αρχείο της ΕΡΤ:

Φωτογραφικό υλικό από την καθημερινή εκπομπή του Πάνου Γεραμάνη στο Δεύτερο Πρόγραμμα «Λαϊκοί Βάρδοι».

Επιμέλεια: Αγγελική Σαπλαούρα

Φωτογραφικό υλικό από την εβδομαδιαία εκπομπή του Πάνου Γεραμάνη στην ΕΡΑ Σπορ «Οι άσσοι των γηπέδων».

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS