Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου – 7 Ιανουαρίου 1972

7 Ιανουαρίου 1972 πεθαίνει μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες στιχουργούς, η μικρασιάτισσα Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ

ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ


Μουσική εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου,  η οποία ξεδιπλώνει σταθμούς της ζωής και του έργου της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, γεννημένη στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922 φθάνει στην Ελλάδα με πτυχίο δασκάλας αν και δεν εργάστηκε ποτέ ως εκπαιδευτικός.  Αρχικά στράφηκε στο θέατρο (1926-1942) και έπειτα στην στιχουργική δραστηριότητα το 1948 οπότε ξεκινά να γράφει τραγούδια τα οποία, χάρη στο σπάνιο ταλέντο της, έδινε σε όλους τους επώνυμους συνθέτες της εποχής, έναντι οικονομικής αμοιβής.

Για τη γνωρίμια τους και τη συνεργασία τους με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου μιλούν στην εκπομπή, οι ερμηνεύτριες λαϊκού τραγουδιού Μαίρη Λίντα, Σωτηρία Μπέλλου, Καίτη Γκρέυ, ο συνθέτης Απόστολος Καλδάρας, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Κοντογιάννης, μέλος  ερασιτεχνικής ρεμπέτικης κομπανίας.Ακούγονται αξέχαστες επιτυχίες που ερμηνεύουν η Καίτη Γκρέυ, η Μαίρη Λίντα, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Απόστολος Καλδάρας, η Χάρις Αλεξίου και η παρέα «Ρεμπέτικη κομπανία»: “Στρώσε μου να κοιμηθώ” (μουσ. Β. Τσιτσάνη), «Αντιλαλούνε τα βουνά» (μουσ. Β. Τσιτσάνη), «Ηλιοβασιλέματα» (μουσ.  Μ.Χιώτη), «Φεύγω με πίκρα στα ξένα» (μουσ.  Στ. Καζαντζίδης), «Τα καβουράκια» (μουσ. Β. Τσιτσάνη), «Στ Αποστόλη το κουτούκι» (μουσ. Απ. Καλδάρα), «Πετραδάκι, πετραδάκι» (μουσ. Απ. Καλδάρα), «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά» (μουσ. Απ. Καλδάρα), «Όνειρο απατηλό» (μουσ. Απ. Καλδάρα), «Είμαι αητός χωρίς φτερά» (μουσ. Μ. Χατζιδάκις), «Είμαστε αλάνια» (μουσ. Β. Τσιτσάνη), «Δυο πόρτες έχει η ζωή» (μουσ.  Στ. Καζαντζίδης).

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

Έτος παραγωγής: 1977

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS