Εγκαινιάζεται το Τρίτο Πρόγραμμα – 19 Σεπτεμβρίου 1954

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1954 ξεκινούσαν οι τακτικές ραδιοφωνικές εκπομπές του «Τρίτου Προγράμματος» αρχικά από τις 19:00 ως 23:00 κάθε βράδυ, μεταδίδοντας συναυλίες συμφωνικής μουσικής.
Δείτε εδώ σχετικό υλικό από την έναρξη του Τρίτου Προγράμματος:


Πολύ αργότερα θα σφράγιζε με την παρουσία του το Τρίτο Πρόγραμμα ο Μάνος Χατζιδάκις όταν επι θητείας του (1975-1982) ανέλαβε την αναδιοργάνωσή του.

Ακούστε την πρώτη εκπομπή Το σχόλιο του «Τρίτου», με τίτλο “Η Καινούρια μορφή ενός Προγράμματος και οι Ελέφαντες” που μεταδόθηκε από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στις 30 Απριλίου 1978.

(audio)

Στις 30 Απριλίου 1978 καθιερώνονται τα πεντάλεπτα σχόλια του Τρίτου, τις Κυριακές το μεσημέρι, αναγνώσεις κειμένων από τον Μάνο Χατζιδάκι, ως διευθυντή του σταθμού,  που με χιούμορ, με αυτοσαρκασμό και συγχρόνως εύστοχο και καυστικό τρόπο σχολίαζαν την επικαιρότητα της εποχής και της σύγχρονης Ελλάδας. Στο έντυπο, που τυπωνόταν με ευθύνη του Τρίτου Προγράμματος εκείνα τα χρόνια, διαβάζουμε: «Το πεντάλεπτο σχόλιο του Τρίτου κάθε Κυριακή στις 2 το μεσημέρι και την επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 8 βράδυ, δεν είναι πολιτικό, όπως νόμισαν μερικοί σαν το πρωτοαναγγείλαμε. Είναι η Πολιτική του Τρίτου πάνω στα διάφορα καλλιτεχνικά και κοινωνικά θέματα του τόπου. Φυσικά το ύφος των σχολίων δεν διεκδικεί βραβείο εκλαϊκευμένης έκφρασης, χωρίς πάλι αυτό να σημαίνει πως είναι δυσνόητο και βαρυσήμαντο. Απλούστατα, είναι ένα παιχνίδι εκφραστικό που φιλοδοξεί να παρέχει, να παρουσιάζει, με τρόπο ευχάριστο την κατά την κρίση του Τρίτου, σωστή άποψη του «θέματος». (“Τρίτο Πρόγραμμα”, τεύχος 2, 6-12 Μαίου 1978)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS