Ελένη Βλάχου- 14 Οκτωβρίου 1995

Εμβληματική προσωπικότητα στο χώρο της δημοσιογραφίας και των εκδόσεων, η Ελένη Βλάχου (1911-1995), δημοσιογράφος και εκδότρια των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Μεσημβρινή», υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες που σταδιοδρόμησαν στο χώρο αυτό. Κόρη του εκδότη της «Καθημερινής» Γεωργίου Βλάχου και εγγονή του λογοτέχνη Αγγέλου Βλάχου, έζησε και κατέγραψε ήδη από τη δεκαετία του 1930 τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής-αλλά και παγκόσμιας-ιστορίας, ενώ γνώρισε από κοντά παγκοσμίου εμβέλειας πολιτικές προσωπικότητες.

Η Ελένη Βλάχου έφυγε από τη ζωή στις 14 Οκτωβρίου 1995.Τιμώντας τη μνήμη της, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή της σειράς “Μαρτυρίες” του Γιώργου Πετρίτση.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ.ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ…

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Μαρτυρίες», μέσα σε μια χρονολογική αφήγηση που διατρέχει τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, η  ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ διηγείται τις προσωπικές της εμπειρίες, θυμάται γεγονότα και μιλά για πολιτικές προσωπικότητες με τις οποίες συνομίλησε.

Στο ξεκίνημα της εκπομπής η διακεκριμένη δημοσιογράφος και εκδότρια ξετυλίγει τις αναμνήσεις της από το ταξίδι της στην Άγκυρα για τη συνάντηση της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας υπό τον Πρωθυπουργό Π.ΤΣΑΛΔΑΡΗ με τον ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ, για την υπογραφή του ελληνοτουρκικού συμφώνου εγκάρδιας συνεννοήσεως το 1933, και αναφέρεται στην ιδιαίτερη εντύπωση που της έκανε ο ΚΕΜΑΛ. Αναφέρεται σε ιστορικές προσωπικότητες τις οποίες γνώρισε ως δημοσιογράφος, όπως ο ΧΙΤΛΕΡ, ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ, ο ΡΟΥΣΒΕΛΤ. Λόγος γίνεται στη συνέχεια για το ταξίδι της στην Άπω Ανατολή το 1934 και τη δημοσίευση των ταξιδιωτικών εντυπώσεών της στην «Καθημερινή», γεγονός που αποτέλεσε και το ξεκίνημα της δημοσιογραφικής της καριέρας. Η ΒΛΑΧΟΥ σχολιάζει επίσης, την παντοδυναμία του τύπου την περίοδο εκείνη, υπογραμμίζοντας πώς η πολιτική εφημερίδα «διηύθυνε το Κράτος».

Ακολουθεί αναφορά στην περίοδο της Κατοχής και στον εκτοπισμό της οικογένειας Βλάχου από την «Καθημερινή», καθώς και στον διορισμό της στο Υπουργείο Πληροφοριών μετά την Απελευθέρωση. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για το ταξίδι της στη Ρωσία τον Νοέμβριο του 1953, το οποίο και κατέγραψε σε μια σειρά άρθρων στην «Καθημερινή». Σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι, ακόμα, η άνοδος του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ στην εξουσία μετά τον θάνατο του ΑΛ.ΠΑΠΑΓΟΥ. Η Βλάχου μιλά για τον Καραμανλή, με τον οποίο διατηρούσε στενές σχέσεις και αναφέρεται στους λόγους που την οδήγησαν να εκδώσει μια νέα εφημερίδα, τη «Μεσημβρινή», τις αντιδράσεις που συνάντησε στο εγχείρημά της αυτό. Η εκπομπή κλείνει με τη μαρτυρία της Ελένης Βλάχου για την περίοδο της Δικτατορίας-για τη λογοκρισία που το καθεστώς επεδίωξε να επιβάλλει και την τελική διακοπή της έκδοσης των εφημερίδων της.Η συνέντευξη της Ελένης Βλάχου πλαισιώνεται από αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό καθώς και δημοσιεύματα της «Καθημερινής» και της «Μεσημβρινής».

Σενάριο-σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ

Παραγωγή: 1991

Δείτε περισσότερα: archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS