Έλλη Σεραϊδάρη (Nelly’s), 20 χρόνια από το θάνατό της

Τιμώντας τη μνήμη της μεγάλης ελληνίδας φωτογράφου Nelly’s (Έλλης Σεραϊδάρη) που έφυγε από τη ζωή στις 17 Αυγούστου 1998 το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΛΛΗ ΣΕΡΑΪΔΑΡΗ (NELLYS)

(video)

Νέο

Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, στην οποία σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό χώρο.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «Μονόγραμμα» είναι αφιερωμένο στη φωτογράφο Έλλη Σουγιουλτζόγλου -Σεραϊδάρη (γεν. 1899-θαν. 1998), γνωστή από την καλλιτεχνική υπογραφή της ως Nelly’s. Η φωτογράφος μιλάει για την καταγωγή της από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, την οικογένειά της και τα σχολικά της χρόνια. Αφηγείται τα βιώματά της από την καταστροφή της πόλης του Αϊδινίου από τους Τούρκους, καθώς και την καταστροφή της Σμύρνης όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς της ενώ η ίδια βρισκόταν για σπουδές στη Γερμανία. Αναφέρεται στις σπουδές της στη φωτογραφία, στη Δρέσδη της Γερμανίας, κοντά στον διάσημο φωτογράφο της εποχής Ούγκο Έρφουρτ και τον Φραντς Φίλντερ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1924, άνοιξε το πρώτο της φωτογραφικό στούντιο στην οδό Ερμού.

Ασχολήθηκε με φωτογραφίσεις σημαντικών προσωπικοτήτων και γεγονότων της εποχής, τις οποίες εξιστορεί στην εκπομπή. Η αφήγησή της επικεντρώνεται στη γυμνή φωτογράφιση της Ρωσίδας χορεύτριας Μόνα Πάιβα με φόντο τον Παρθενώνα, ιδιαίτερα τολμηρή για εκείνα τα χρόνια, καθώς και στα πορτρέτα του βασιλιά Γεωργίου Β΄, του Κωστή Παλαμά και του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ανέλαβε επίσης να φωτογραφίσει τις Δελφικές Εορτές του Σικελιανού και της γυναίκας του Εύας Πάλμερ, το 1927. Στη συνέχεια, σχολιάζει την εμπειρία της από τη δουλειά της στην ελληνική επαρχία, καθώς και το έργο της που αφορά στη συγκριτική παρουσίαση ρεαλιστικών πορτρέτων ανθρώπων και αγαλμάτων αρχαίων θεών ως απόδειξης της φυλετικής συνέχειας του ελληνισμού. Τέλος, αφηγείται τη γνωριμία και τη συνεργασία της με το σύζυγό της Άγγελο Σεραϊδάρη εστιάζοντας στις φωτογραφίες που αποτύπωσε ο ίδιος στο Άγιο Όρος. Δείγματα του έργου της φωτογράφου προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής.

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας

Έτος παραγωγής: 1994

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS