Επέτειος 25ης Μαρτίου

Για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ:

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
1821 ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

(video)

Πρόκειται για το τρίτο μέρος του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Γέννηση του Ελληνικού Εθνικού Κράτους» με θέμα τη νεότερη ελληνική ιστορία από το 1204 μέχρι το 1832, το οποίο επικεντρώνεται στην περίοδο του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας των Ελλήνων από την έναρξή του ως τη συγκρότηση κράτους (1821-1832), τονίζοντας τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του με βάση τους στόχους, την ιδεολογία και τις αξίες του.

Παράλληλα με την αναφορά στα σημαντικά στρατιωτικά γεγονότα του Αγώνα, μελετώνται οι ενέργειες της ελληνικής επαναστατικής ηγεσίας για τη δημιουργία των πρώτων πολιτικών θεσμών κάτω από την ισχυρή επίδραση των ιδεών του ευρωπαϊκού διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Εκτός από την ιδεολογία της Επανάστασης, όπως αυτή συνοψίζεται και στο σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», περιγράφονται οι συνθήκες στο πεδίο των μαχών, η σύσταση των ενόπλων δυνάμεων και ο ρόλος των αρματολών και των κλεφτών σε σχέση με τις προσπάθειες της κεντρικής εξουσίας για την πολιτική ενοποίηση και τον συντονισμό των πολεμικών επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, επιχειρείται η εξήγηση των εμφύλιων συγκρούσεων των ετών 1824-1825, με έμφαση στην αντίθεση που εκδηλώθηκε μεταξύ διαφορετικών πολιτικών ομάδων, οπαδών ενός τοπικού κράτους από τη μια, στην Πελοπόννησο, και την ιδέα εθνικού κράτους στα πρότυπα της Γαλλικής Επανάστασης από την άλλη. Το ντοκιμαντέρ ασχολείται επίσης με το κίνημα του Φιλελληνισμού και τη συμβολή του στην Ελληνική Επανάσταση εξετάζοντας τόσο τα κίνητρα όσο και τις εκφράσεις του. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον τρόπο που εκδηλώθηκε το φιλελληνικό ρεύμα υπέρ των αγωνιζόμενων Ελλήνων στο Μεσολόγγι με τη συμβολοποίησή τους σε υπερασπιστές της ελευθερίας του κόσμου. Τέλος, καταγράφεται η διεθνής πολιτική σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. Τα ιστορικά γεγονότα σχολιάζουν οι καθηγητές και ιστορικοί Πέτρος Πιζάνιας, Νίκος Ροτζώκος, Σία Αναγνωστοπούλου, Gilles Pecout και Δημήτρης Σωτηρόπουλος. Συνομιλούν οι ηθοποιοί Νίκος Αρβανίτης και Αντώνης Καρυστινός. Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο εικονογραφικό υλικό σχετικά με την Επανάσταση του 1821.

Επιστημονικός υπεύθυνος ο καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Πέτρος Πιζάνιας. Παιδαγωγικός Σύμβουλος: Κώστας Αγγελάκος Λέκτορας Παιδαγωγικών και Διδακτικής της Ιστορίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Έτος παραγωγής: 2007
Σκηνοθεσία: Άρης Μπαφαλούκας

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS